latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:12 | Аутор: РТРС

Средствима за јачање банкарског сектора неће се спасавати банке у Српској

Из Агенције за банкарство Републике Српске је саопштено да средства по основу Пројекта јачања банкарског сектора неће бити употријебљена у сврху санације банкарског сектора, нити ће служити да се кредитима спасава банкарски сектор, како тврде поједини медији.
Агенција за банкарство Републике Српске (илустрација: РТРС) -
Агенција за банкарство Републике Српске (илустрација: РТРС)

"Ријеч је о пројекту који финансира Свјетска банка с циљем унапређења капацитета за регулацију, супервизију и реструктурисање банака и јачање руковођења над ентитетским развојним банкама", појашњавају из Агенције за банкарство Српске.

Банке из Републике Српске ни у ком смислу неће бити корисници средстава по основу пројекта, док је Агенција за банкарство Српске само корисник техничке помоћи за израду подзаконских прописа, која ће бити финансирана донаторским средствима у износу од око 1,4 милиона КМ за цијелу БиХ, како је наведено у Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци по Пројекту јачања банкарског сектора.

Из Агенције за банкарство Српске наводе да, када је ријеч о стању у банкарском сектору Српске, према подацима закључно са 31. мартом, на нивоу банкарског сектора исказана је нето добит у износу од 40,8 милиона КМ. Будући да кредити чине 65 одсто бруто билансне активе, од степена наплативости кредита у највећој мјери зависи стабилност и успјешност пословања сваке банке и банкарског сектора у цјелини.

Учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима биљежи позитиван тренд смањења, односно са 31. мартом је смањено за 0,24 процентна поена у односу на крај 2016. године и износи 11,74 одсто.

Из Агенције наводе да је учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима у 2015. години износило 15,56 одсто.

"Важно је нагласити да, према подацима, закључно са 31. мартом, све банке са сједиштем у Републици Српској испуњавају законски прописане услове, нарочито системски важне банке чији су показатељи знатно изнад свих законских минимума", истичу из Агенције за банкарство.