latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:20 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Велика улагања за заштиту од отпадних вода (ВИДЕО)

У Бијељини је одржана јавна расправа о Нацрту плана управљања обласним ријечним сливом ријеке Саве и представљена студија - стратешка процјена утицаја на животну средину.
Пречишћавање воде - Фото: РТРС
Пречишћавање водеФото: РТРС

Закон о водама Републике Српске усклађен је са директивама о водама Европске уније чији је основни циљ постизање доброг статуса квалитета воде. Предвиђено је да се у наредном периоду у област заштите од отпадних вода уложи око 550 милиона марака.

Највећи загађивачи воде на нашем подручју тренутно су комуналне отпадне воде. Пријетњу представљају и загађивачи из пољопривреде. На подручју Српске мање од 10 одсто домаћинстава је прикључено на уређај за пречишћавање отпадних вода. Таква постројења за сада постоје само у Требињу, Билећи и однедавно у Бијељини.

- Пошто су највећи загађивачи комуналне отпадне воде, наш циљ је прикупити све отпадне воде из урбаних подручја, а приоритет су подручја већа од 2.000 становника. Затим те воде треба одвести до постројења за пречишћавање , а потребно је водити рачуна и о индустријским загађивачима, који морају да имају предтретмане вода прије испуштања у јавне уређаје за пречишћавање - каже Славиша Савић, помоћник директора ЈУ Воде Српске.

У Српској се од 2000. године прати квалитет површинских вода на 61 водном тијелу.

Јелена Вићановић, начелница Одјељења за заштиту и коришћење вода у ЈУ Воде Српске, каже да у најчистије водотоке у обласном сливу ријеке Саве спадају ријека Уна, горњи ток Дрине, еу ријека Требшњица. Најзагађенији дијелови водотока су Босна, низводно од ушћа Спрече, па до Модриче, каи и сама ријека Спреча)

У наредном периоду предвиђено је да се у област заштите од отпадних виода уложи око 550 милиона марака од тога око 200 милиона само за уређаје за пречишћавање.