latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

Удружење ветерана служби безбједности Српске: Оптужница за референдум је политичка

Оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против чланова Републичке комисије за референдум о 9. јануару као Дану Републике је политичка, а не правна одлука, и усмјерена је против интереса Републике Српске, њених институција и грађана, саопштено је из Удружења ветерана служби безбједности Српске.
Горан Мачар (Фото: sense-agency.com) -
Горан Мачар (Фото: sense-agency.com)

Из Удружења ветерана служби безбједности Српске одговорно тврде да, анализирајући овај случај, а ослањајући се на богато искуство када је ријеч о процесуирању кривичних дјела, не постоји ниједан елеменат који указује на то да је предсједник Републичке комисије за референдум, Синиша Каран, починио кривично дјело, јер је он испоштовао све законске одредбе које је донијела Народна скупштина Српске.

Предсједник овог Удружења, Горан Мачар, наглашава да представници других институција у Српској већ дуже упозоравају и указују на једнонационално понашање Тужилаштва и Суда БиХ.

"Без обзира на то да ли је ријеч о ратним злочинима, привредном криминалу или општем криминалитету, једнонационално понашање Тужилаштва и Суда БиХ толико је очигледно да је крајње вријеме да Република Српска енергичније реагује.
Господин Каран је био само један у низу од милион становника Српске који су изашли на референдум и дали глас и подршку Дану Републике. То једностраначко понашање на крају се испољило и кроз дјеловање Уставног суда БиХ, а и кроз поједине судије и тужиоце на нивоу БиХ", истиче Мачар.

Он подсјећа да се у Тужилаштву БиХ одиграва утакмица о томе ко ће бити нови главни тужилац БиХ, и да ту постоје велике калкулације између три националне заједнице јер ће то, како оцјењује, опредјелити будуће понашање Тужилаштва БиХ.

Извор. СРНА