latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Њемачка: Сексуално злостављано најмање 547 дјечака, чланова католичког хора

Најмање 547 дјечака из чувеног њемачког католичког школског збора је било сексуално и физички злостављано, објавили су истражиоци у извјештају који хор и школу описују као "затвор или концентрациони логор". Ово је један од највећих скандала тог типа у Њемачкој.
Регенбуршки скандал (Фото илустрација: bistum-regensburg.de) -
Регенбуршки скандал (Фото илустрација: bistum-regensburg.de)

"Регенсбургер Домспатзен" хиљаду година стар хор из Баварије је још 2010. године први пут повезан с педофилијом и сексуалним злостављањем, што је повукло сличне истраге и у другим дијеловима свијета. Многе жртве се сјећају времена у школском хору у Регенсбургу као "најгорег времена у животу, када су владали страх, насиље и беспомоћност".

То је изјавио адвокат Улрих Вебер, који је прије двије године добио задужење да истражи случајеве. Ријеч је о периоду од 1945. године до деведесетих прошлог вијека. Он је утврдио да је било 47 случајева сексуалног злостављања и 500 случајева физичког насиља. То је готово двоструко већи број него што су утврдила ранија истраживања. Вебер наводи да је број жртава и већи, вјероватно око 700, али није могао са свима обавити разговоре. Он је дјелимично кривио тадашњег шефа хора Џорџа Ратзингера, старијег брата бившег папе Бенедикта XВИ, због "културе шутње о насиљу".

Вебер је рекао да је 49 извршилаца идентификовано, али да не очекује да буду кривично гоњени, док ће жртве добити око 20.000 евра одштете. Званично, жртвама је упућено и извињење.

Извор: Независне новине