latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:29 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Србац- Усвојен План капиталних инвестиција (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Србац на посљедњем засједању прије љетње паузе усвојили су План капиталних инвестиција вриједан 2,6 милиона марака.
Србац - Фото: РТРС
СрбацФото: РТРС

Усвојена је и Одлука о дугорочном задужењу општине путем треће емисије обвезница

Дугорочно задужење од 3,5 милиона марака на 14 година са грејс периодом од четири године и уз каматну стопу од 5 процената послужиће за растерећење буџета и подизање нивоа ликвидности.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да није постигнут договор о реструктуирању укупних обавеза, тако да је ово био једини начин да се овај проблем ријеши, тј. да се пренесе знатнији дио краткорочних обавеза на дугорочне како би општина могла ефикасније да ради.

Планом капиталних инвестиција до краја године биће релизовано осам пројеката укупне вриједности 2,6 милиона марака. Иако је план усвојен једногласно, током расправе одборници и власти и опозиције указали су на запостављеност једног дијела општине. Покушано је да се баланс постигне заједничким пројектом са Оружаним снагама БиХ, чија је реализација неизвјесна.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић реакао је да су извјене потешкоће успориле предвиђене послове.

Највећи дио средстава за реализацију пројеката капиталних инвестиција обезбиједиће Влада Републике Српске и донатори. У пројектима општина ће учествовати са 109.000 КМ, а грађани са 50.000 марака. Највреднији пројекат је реконструкција пута Црнаја-Мартинац у дужини 9,8 километара, за који ће бити утрошено 1,1 милион марака.