latinica  ћирилица
18/07/2017 |  17:56 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Проглашена држава Малорусија

Власти самопроглашене Доњецке Народен Републике на истоку Украјине прогласили су успостављање државе Малорусије која ће, како кажу, бити насљедница Украјине.
Доњецк (фото: http://novorossia.su) -
Доњецк (фото: http://novorossia.su)

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДПР), Александар Захарченко, изјавио је да је у припреми устав нове државе који ће касније бити изнијет на гласање. Предложио је и трогодишњи транзициони период ка оснивању нове независне државе Малорусије као рјешење трогодишњег сукоба на истоку Украјине, преноси "Спутњик".

Оцијенивши да је у разговорима унутар ДПР закључено да се "Украјина показала као пропала држава", Захарченко је позвао међународну заједницу да подржи његов приједлог. Малорусија је проглашена као суверена држава и насљедница Украјине, с Доњецком као главним градом. Нова држава водиће политику ка обнављању веза с Русијом, продруживању Савезу Русије и Бјелорусије, а  званични језици биће руски и малоруски. Регионални језици задржаће своја права и статусе. Како је најављено, Малорусија ће радити и на обнављању активности у оквиру Заједнице независних држава и покренути трилатералне разговоре с Русијом и Европском унијом.

Извор. Независне новине