latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:37 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Јединствена подршка да се донесе закон о помоћи обољелој дјеци (ВИДЕО)

Робне резерве биле су тема и Актуелног часа којим је почело засједање Парламента Републике Српске. У оквиру посланичких питања, министар финансија Зоран Тегелтија објаснио је да ће СНСД у септембру, у Парламентарну скупштину БиХ упутити Закон о Уставном суду БиХ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић истакао је да је прављење брзог пута од Источног Сарајева до границе са Србијом уткано у стратешка документа Српске, те да је изградња ове дионице, која би требало да буде дио аутопута Сарајево -Београд, ствар ентитета. Српска се, каже противи, траси брзог пута коју предлаже Турска. А противљења нема када је солидарност у питању. То су јасно показали посланици током расправе о Нацрту закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству.

Сврха доношења Закона је да се обољелој дјеци, држављанима Српске и осигураницима Фонда здравства, којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у Српској, то омогући у иностранству. На средства Фонда моћи ће да рачунају млади до 18 година. Захтјеви се предају у Фонд, а о њиховом одобравању одлучују директор Фонда, Управни одбор и Комисија. Фонд прикупља средства из посебног доприноса за солидарност од плата запослених, доприноса који уплаћују општине и градови, донација организација, предузећа и појединаца.

Синиша Каран, генерални секретар Службе предсједника Републике, каже да је страшна помисао да негдје у свијету има лек, а да родитељи немају средства за његову набавку. Навео је да је тренутно 11 отворених хуманитарних бројева.

У креирању овог закона учествовале су и хуманитарне организације и удружења родитеља.

Оливера Ратковић, предсједник УО Центра за едукацију "Твоја ријеч", каже да је неизвесност јако тешка када родитељ настоји да помогне свом детету и очекује да се прикупи новац, страхујући од рокова. Сматра да је ово веома значајно и хумано.

Исту поруку послали су посланици оба блока. Иако је дан за гласање у петак, већ данас најављују подршку закону.

Пуну подршку најављују и из коалиције "Домовина". С обзиром на то, да је документ у нацрту, има простора за сугестије, како би се дошло до квалитетног системског рјешења.