latinica  ћирилица
18/07/2017 |  21:53 ⇒ 19/07/2017 | 08:07 | Аутор: РТРС

Стршљен, понос српске војне ваздухопловне индустрије

Брзина од 180 километара на сат, могућност лета до четири сата и наоружање ракетама домета до девет километара, основне су карактеристике најновијег достигнућа српске одбрамбене индустрије - беспилотног хеликоптера "стршљен".
Стршљен лети 100 на сат - Фото: blic.rs
Стршљен лети 100 на сатФото: blic.rs

У питању је још један од пројеката јавног предузећа Југоимпорт СДПР који је за циљ имао, поред развоја великих борбених моћи, израду високотехнолошког производа, запошљавање домаћих капацитета и унапређење научно-техничке базе у домаћим компанијама и на универзитетима.

Премијерно је представљен у фебруару ове године на сајму наоружања и војне опреме "IDEX-2017" у Абу Дабију и од појављивања изазивао је велику пажњу јавности као напредни пројекат српске намјенске индустрије. Овај хеликоптер представља првенствено беспилотну платформу са могућношћу уградње различитих типова опреме и наоружања.

"Стршљен" је, у основној варијанти, намјењен за подршку трупама на земљи, откривању и уништавању командних положаја непријатеља, осматрању бојишта, ласерском обиљежавању циљева и противелектронска дејства.

Хеликоптер је дугачак свега 6,75 метара, висок је 2,65 метара и широк је 1,8, а захваљујући комбинацији специјалних премаза на трупу и лопатицама хеликоптера, који су развијени у нашој земљи, знатно се смањује радарски одраз, односно његова видљивост. За крај августа планиран је завршетак израде дијелова за прве тестове, док ће се у септембру завршити склапање комплетног хеликоптера. Чим то буде готово, почеће испитивање целокупног система који чини летелицу, а по завршетку тестирања на земљи и интеграцији аутопилота и навигационог система, моћи ће да почну и летни тестови.

Извор: Блиц