latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:29 | Аутор: РТРС

Стеван Тонтић отвара Бранково коло

Угледни српски пјесник Стеван Тонтић отвориће у Сремским Карловцима Бранково коло, највећу пјесничку манифестацију у Србији и њеном окружењу.
Бранково коло - Фото: илустрација
Бранково колоФото: илустрација

Тонтић ће говорити о Бранку Радичевићу /1824-1853/, највећем пјеснику српског романтизма, коме је та манифестација и посвећена.

Том приликом, Тонтићу ће бити уручена статуета Бранка Радичевића, највише признање Бранковог кола за укупно пјесничко дјело.

Статуета је рад вајара Јована Солдатовића.

- Иако је живио врло кратко, Бранкова поезија постала је и остала дуговјечна. Сам лик Бранка Радичевића, као божански надареног младића који ће умријети у својим најљепшим годинама, постао је иконична представа трагичног пјесника и саме поезије...

То је лик творца јединственог, изузетно драгоцјеног, иако прерано прекраћеног дјела. Дао нам је сасвим довољно да га волимо и сврставамо у пјеснике без којих би наша поезија, нарочито романтичарска, била битно окрњена, па и тешко замислива - рекао је Тонтић, поводом предстојећег Бранковог кола.

У току су програмске припреме за одржавање 46. Бранковог кола, које ће трајати од 8. до 18. септембра.

Велика пјесничка манифестација биће одржана у Сремским Карловцима, на Стражилову, као и у Новом Саду.

У оквиру тридесет разноврсних програма, у десет јединствених амбијената и простора, наступиће неколико стотина пјесника, писаца, музичких и драмских умјетника, филозофа и духовника разних генерација.

У протеклим деценијама, Бранково коло су отварали најпознатији пјесници и писци, попут Стевана Раичковића, Бошка Петровића, Миодрага Павловића, Десанке Максимовић, Добрише Цесарића, Мирослава Антића, Милована Витезовића, Ђорђа Сладоја и Радомира Андрића.

Извор: СРНА