latinica  ћирилица
19/07/2017 |  13:39 | Аутор: РТРС

Шаровић: Турска одлучује и одобрава контингент за извоз меса

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је извоз меса из БиХ у Турску дефинисан једностраном одлуком турске Владе која сваке године одобрава контигент за БиХ, без учешћа било које институције БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Он је негирао тврдње хрватског делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марка Караматића да је протежирао извозника меса из БиХ у Турску и назвао то "чистом лажи".

"Турска страна расписује тендер и одлучује ко ће извозити у ову земљу и то није у било каквој надлежности било које институције у БиХ, па ни Министарства спољне трговине и економских односа", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, задатак Министарства је да извоз меса буде у складу са законом, да се обезбиједи извоз меса који је поријеклом из БиХ, те да се врши у складу са ветеринарским стандардима БиХ.

Када је ријеч о количини меса на годишњем нивоу која се извози у Турску, Шаровић је навео да ни она није "у рукама" власти у БиХ, те додао да извозници меса сами одређују на који начин ће то месо бити допремљено до Турске, а задатак Министарства је да се превозницима обезбиједи да оно стигне до циља.

Он је подсјетио да овогодишња квота за извоз меса у Турску износи 8.000 тона, нагласивши да то заједно са скорим извозом 600 бикова у Либан спашава овај сектор од пропадања, јер се, како је рекао, велика количина јефтиног меса увози из ЕУ у БиХ.

Када је ријеч о "Агрокору" и положају радника фирми из БиХ које улазе у састав овог концерна, Шаровић је најавио долазак хрватског повјереника за "Агрокор" Анте Рамљака 27. јула у Сарајево, када ће се разговарати о свим питањима битним за БиХ.

Караматић је раније рекао новинарима да је Министартво спољне трговине и економских односа БиХ "омогућило Мурису Мујановићу, кућном пријатељу Бакира Изетбеговића, да добије посао везан за извоз меса у Турску вриједан више од 20 милиона евра".

Он је навео да је Мујановић потписао уговор о извозу 3.000 тона меса у Турску, да до сада није ништа извезао, те нагласио да Мујановић посједује само једну месару у сарајевском насељу Вогошћа.

Извор: СРНА