latinica  ћирилица
19/07/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Уставни суд ФБиХ: Повријеђен витални национални интерес Срба

Вијеће за заштиту виталних интереса Уставног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ објавило је пресуду према којој одлуке о именовању привременог Управног одбора Универзитета у Бихаћу и избору предсједавајућег, замјеника предсједавајућег и чланова радних тијела Скупштине Унско-санског кантона /УСК/ повређују витални национални интерес конститутивног српског народа.
Уставни суд ФБиХ (фото:Фена) -
Уставни суд ФБиХ (фото:Фена)

Анализирајући писмена и усмена излагања странака на јавној расправи 12. јула, Вијеће је утврдило да кључни захтјев и тврдње Клуба посланика Срба у Скупштини УСК да је оспореним одлукама повријеђен витални национални интерес српског конститутивног народа обухватају два аспекта.

Први се односи на игнорисање захтјева да се на 31. сједници Скупштине УСК о оспореним одлукама гласа у складу са процедурама прописаним за механизам заштите виталних националних интереса, а други на тврдње да је кроз поступак предлагања чланова и кроз национални састав чланова радних тијела Скупштине кантона и привременог Управног одбора, повријеђен витални национални интерес, јер нема заступљених припадника српског конститутивног народа.

Образлажући пресуду, предсједник Уставног суда ФБиХ Александра Мартиновић је навела да је у погледу повреде виталног националног интереса српског народа због неспровођења процедуре гласања по клубовима конститутивних народа Вијеће утврдило да се на сједници Скупштине УСК гласало само по принципу већинског гласања.

"Из аката у предмету јасно произлази да се клубови посланика Бошњака и Хрвата о оспореним одлукама нису изјашњавали нити гласали како то захтијева процедура за заштиту виталног националног интереса утврђена у Уставу ФБиХ", рекла је Мартиновићева.

Она је истакла јасан став Вијећа да избјегнуте, пропуштене или игнорисане процедуралне уставне и пословничке одредбе, које регулишу процедуре гласања по покренутом механизму заштите виталног националног интереса, имају за посљедицу материјалну повреду виталног интереса, у овом случају српског народа у УСК.

Вијеће је утврдило да Клуб посланика српског народа није имао никакву могућност да равноправно са другим посланицима, због националног састава скупштинске већине, активно учествује у предлагању и креирању како радних тијела Скупштине, тако и привременог Управног одбора Универзитета у Бихаћу.

"Ово су кључни разлози за став Вијећа који је изражен кроз пресуду, а то је да се оспореним одлукама повређује витални национални интерес српског конститутивног народа", изјавила је Мартиновићева.

Предсједник Клуба српског конститутивног народа у Скупштини УСК Жељко Мирковић истакао је да данашња пресуда, којом је правда побиједила неправду, враћа вјеру у законитост, правду и владавину права у ФБиХ.

"Ми смо повукли питање виталног националног интереса који нам је оспоравала парламентарна већина, једна дружина која се бави политичком трговином, а која оваквим повредама закона и пословника води кантон у лошем смјеру", изјавио је Мирковић новинарима након објављивања пресуде.

Он је нагласио да су повреде закона и пословника били кључни разлози за покретање механизма виталног националног интереса, додајући да су њиховим кршењем у кантону угрожени витални национални интереси сва три конститутивна народа и осталих грађана УСК.

"Ми смо се одважили да покренемо овај механизам и данас смо добили задовољштину на Уставном суду. Када све све ово буде имплементирало, видјећемо како ће се догађаји даље одвијати", каже Мирковић.

Извор. СРНА