latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:26 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

У Херцеговини несташице воде и рестрикције (ВИДЕО)

Због изразито сушног љета, у Херцеговини несташице воде и рестрикције у појединим општинама.
Несташица воде - Фото: РТРС
Несташица водеФото: РТРС

У Невесињу и Гацку вишедеценијски проблем са мањком воде ове године је ескалирао. Вишедневне рестрикције у приградским насељима и селима су већ на снази, док потрошачи у вишим градским зонама и без обустава, током дана немају воду. Како се не очекују ускоро значајније падавине, надлежни најављују ригорозније прекиде у водоснабдијевању.

На рестрикције су навикли и на суве славине, али ово љето је горе од претходних, тврде Невесињци. Потрошачи у сеоском подручју воду немају три пута седмично по 15 сати, али ни то није довољно да се успостави нормално водоснабдијевање. Трпе и потрошачи у вишим градским зонама.

Спас за Невесињце у љетним мјесецима су звори, на којима се снабдијевају питком водом, јер у исправност оне у славинама, коју плаћају, сумњају.

Због рестрикција, објашњавају надлежни у Водоводу, долази до повећане мутноће, док бактериолошка исправност воде, тврде, није спорна. Мале количине у акмулацији Алалговац, нерационална потрошња и нелегални прикључци, кажу, додатно усложњавају и овако компликовану ситуацију. Најављују и ригорозније прекиде у водоснабдијевању.

- Уводићемо нове режиме, поједина насеља ћемо искључити потпуно са мреже, ако губици буду већи од планираних. План је девет сати дневно воде за приградска насеља, а град је приоритет и мора имати воду - каже Славиша Сокнић, директор ЈП Водовод Невесиње.

И из локалне управе позивају грађане на савјесну потрошњу и моле за разумијевање. У септембру почиње изградња пречистача којим ће се ријешити проблем квалитета воде, а до краја године и изградња новог система за изворишта Удбина.

- Невесиње, Влада Републике Српске и енергетски сектор ради на пројекту довођења воде са јаме Удбина до Невесиња и то би, уз Алаговац, било довољно воде за све станвнике наше општине - истиче начелник Невесиња Миленко Авдаловић.

И у Гацку слични проблеми, недовољно воде на извориштима, сеоска домаћинства без воде, онда кад им је најпотребнија.

Трајно рјешење проблема са водоснабдијевањем и у Гацку је изградња новог система којим би се са водозахвата Придворица обезбиједиле довољне количине воде за све потрошаче. Изградња ће бити финансирана средствима Европске инвестиционе банке, локалне заједнице и из грантова.

Почетак радова се може очекивати тек наредне године, а до тада потрошачима остају суве славине и рачуни од 1,50 КМ по кубном метру воде, коју нису имали.