latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:40 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик о одбацивању оптужнице: Једина исправна и логична одлука (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да је одбацивање оптужнице против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијанца и Милана Петковића једина логична и исправна одлука.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је нагласио да су Суд и правосуђе фарса у БиХ.

- Ово не мијења чињеницу да су Суд и Тужилаштво БиХ фарса, која ради искључиво по налогу једне странке, а то је СДА. И површни увид било каквог правничког ауторитета у то што би требало да буду тужиоци, а нису, одмах би закључио да је Народна скупштина мјесто за извршење одлука Уставног суда и да четворица људи који су доскоро остали оптужени нису могли утицати на одлуке Народне скупштине - рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да осјећа личну сатисфакцију због обарање оптужнице за референдум, јер је и он добио санкције због сличних разлога.

- Осјећам потпуну сатисфакцију у том погледу. Морамо да наставимо да сређујемо наше законодавство, прије свега Закон о референдуму и да уредимо наш Закон о имунитету. Још је високи представник Педи Ешдаун, сматрајући да потпуно треба да девастира Републику Српску, укинуо закон о имунитету, који је касније враћен, али само за посланике - навео је Додик.

Он је рекао да ће се већ у септембру радити на томе да Српска добије нови закон о имунитету.

Судија за претходно саслушање одбио је оптужницу Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Из Суда БиХ саопштено је да је судија за претходно саслушање закључио да из доказа Тужилаштва није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дјело које им се ставља на терет.