latinica  ћирилица
21/07/2017 |  08:50 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Епископ Иринеј увјерен да ће дијалог о Степинцу бити настављен

Члан мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције епископ бачки Иринеј сматра да би дијалог двије цркве о Алојзију Степинцу требало да буде настављен.
Епископ бачки Иринеј (фото: sr.wikipedia.org) -
Епископ бачки Иринеј (фото: sr.wikipedia.org)

Епископ Иринеј сматра да би дијалог двије цркве требало да буде "у овом или оном институционалном оквиру, настављен, проширен и продубљен".

- Архивска грађа и научна литература о овој теми практично су неисцрпне, а рок од годину дана прекратак. Уз то ваља сачекати и отварање свих до сада затворених ватиканских и неких других архива. Стога сам увјерен да ће започети дијалог бити настављен, било у форми продужавања мандата комисији или у некој другој форми. Овдје не би требало да пресуђују мађудржавни или међунационални односи. Треба да пресуди историјска истина и само истина - рекао је Иринеј за Политику.

Упитан да ли ће Ватикан прогласити Алојзија Степинца за свеца или да ли ће се папа Фрањо уздржати од тога, због чињенице да би то нарушило односе не само двије цркве већ и Србије и Хрватске, као и Србије и Свете столице, Иринеј каже да то не зна.

- Оно што ја мислим о томе јасно је из службених писама СПЦ папи и из његове одлуке, донијете на основу неприхватања могућности Степинчеве канонизације од стране СПЦ, да се канонизација одложи, а проблематика која се ње тиче одговорно размотри у дијалогу српских и хрватских епископа и историчара у оквиру мјешовите комисије. У Европи и свијету постоје и римокатолици, па и један број хрватских католика, који се из начелних моралних разлога противе тој канонизацији, што се код нас углавном не зна - рекао је Иринеј.

Говорећи о саопштењу комисије, које је изазвало различите коментаре, епископ каже да је тај текст  "избалансиран" и да у њему не преовладава нечији став.

Када се ради о доказима и аргументима које су предочили представници СПЦ и српски историчари о улози Алојзија Степинца у Другом свјетском рату, Иринеј наводи да су сви у православном дијелу комисије наступали "одговорно и савјесно, без мржње и пристрасности".

- Агументи које смо изнијели - историјски, теолошки и други, по нама су више него довољни. Са друге стране, нама је разумљиво оправдано интересовање наше јавности и медија за доказе и аргументе које смо изнијели. Али јавности и медијима треба да буде јасно да би изношење наше аргументације сада било контрапродуктивно - рекао је Иринеј.

Како је објаснио, било би контрапродуктивно зато што СПЦ поштује договор да се до окончања процеса не износи садржај разговора, као и да ће када дође вријеме сав материјал комисије бити објављен и доступан.

Он је оцијенио да медијско мијешање може да произведе "замешатељство". "Али, уколико хрватски партнери у дијалогу наставе да износе понекад веома једнострано садржај разговора прије времена, као што су неки почели, мораћемо и ми да реагујемо на одговарајући начин", закључио је Иринеј.

Извор: Политика