latinica  ћирилица
21/07/2017 |  10:50 | Аутор: РТРС

Ђуревић: Вишеград улаже у развој пољопривреде

Општина Вишеград издвојила је из буџета за текућу годину 100.000 КМ за развој пољопривреде, с циљем стварања повољног сеоског амбијента како би генерације људи у селима могле да живе и раде, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.
Општина Вишеград - Фото: РТРС
Општина ВишеградФото: РТРС

Он је додао да је пољопривреда важна дјелатност којој треба посветити велику пажњу.

"Онима који су регистровали газдинства и овдје имају пребивалиште тим општинским средствима регресирамо набавку пољопривредне механизације, проширење и заснивање нових засада воћа, изградњу мањих пољопривредних објеката и суфинансирање текуће производње", напоменуо је Ђуревић.

Он је истакао да на подручју ове општине има око 300 регистрованих газдинстава.

"Највише је дато новчаних средстава за унапређење пољопривредне производње набавком нових пољопривредних машина, за шта је издвојено у овој години 10.000 КМ", додао је Ђуревић.

Он је рекао да тренд раста има садња малина, те да је на подручју општине засађено око 60 хектара малине.

"За пластеничку производњу до сада је издвојено око 8.000 КМ, за узгој млијечних грла крава 5.000 КМ, те за подизање нових воћних засада 4.000 КМ", додао је Ђуревић.

Корисник подстицаја за пољопривреду Игор Балорда рекао је да је добио значајна средства од општине за подизање нових засада малине.

"Уложено је много новца, а засађено око 13.000 садница малине. Сваки вид помоћи значи много и захваљујем општини на помоћи за развој ове дјелатности", додао је Балорда.

Корисник подстицаја Његош Стојановић рекао је да се пластеничком производњом бави осам година, а да се на годишњем нивоу произведе око 50 тона поврћа.

"Имамо под пластеницима 3.400 квадратних метара, а укупно обрађујемо један хектар земље. Базирамо се на проиводњу парадајза, краставца, паприке, купуса и кромпира", додао је Стојановић.

Он је истакао да подстицај општине значи много, а да се користи у сврху одржавања производње.

Извор: СРНА