latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:48 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

БХ гас не поштује законску регулативу Српске

Компанија БХ гас не поштује гасну законску регулативу Републике Српске, одлуке и тарифе Регулаторне комисије за енергетику Српске и одбија да плати транспортне трошкове власницима гасовода у Српској, тврде из предузећа Гас-Рес.
"Гас-Рес" - Фото: РТРС
"Гас-Рес"Фото: РТРС

"У медијским иступима БХ гас је оптуживао представнике компанија и регулатора из Српске за самовољна поступања и потенцијалне уцјене у вези са транспортним капацитетима у Републици Српској, иако је БХ гас блокирао приступ свом транспортном систему субјектима из Српске", саопштено је из Гас-Реса, након састанка који је одржан у Министарству спољне трговине БиХ у вези са актуелном проблематиком у сектору гаса у БиХ.

Из Гас-Реса наводе да је на састанку доминирао једнострани интерес БХ гаса да ријеши своје проблеме, и то у вези са тарифама транспорта које одређује Србијагас, а које већ три године плаћају субјекти из Републике Српске.

"Гас-Рес подржава договоре БХ гаса у вези са новим интерконекцијама са Хрватском, Загвозд-Посушје, али истовремено очекује да БХ гас поштује стратешка опредјељења и планове Републике Српске у гасном сектору", истичу из Гас-Реса.

Из тог предузећа поручују да су отворени за дијалог, али да се рјешавају ова питања и да БХ гас прихвати чињеницу да Република Српска у складу са Уставом има свој законом регулисан гасни сектор у који, на територији Републике, и БХ гас мора да се уклопи, као и да са компанијама из Српске разговара као са равноправним партнерима, а не са самопроглашене позиције "државног оператера БиХ".

Извор: СРНА