latinica  ћирилица
21/07/2017 |  13:27 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Хупер: БиХ "пропала држава", потребан споразум о њеном коначном статусу

Бивши високопозиционирани амерички дипломата Џејмс Хупер оцијенио је БиХ као "пропалу државу" и истакао да би прихватање Србије да сарађује са Америком и Европом на изради "споразума о коначном статусу за БиХ" могло да преокрене ситуацију у тој земљи.
Џејмс Хупер (фото: glasamerike.net) -
Џејмс Хупер (фото: glasamerike.net)

Хупер сматра да је потребно превазићи Дејтонски мировни споразум, који се "показао неуспјешним", а да би једно од прихватљивих рјешења било усвајање новог устава за БиХ налик на Устав Србије.

"То би такође у великој мјери уклонило нека неповољна мишљења која још владају о Србији због рата у БиХ. Унаприједило би како репутацију тако и сарадњу Србије не само са БиХ, већ и са осталим сусједима", рекао је Хупер за "Глас Америке".

Хупер сматра да протекла посјета предсједника Србије Александра Вучића Вашингтону представља успјешан спољнополитички потез, који би могао да донесе дугорочне позитивне резултате Србији.

Он је оцијенио да би Вучић могао да повуче неколико важних потеза с циљем учвршћења проевропског пута Србије, као и у прилог стабилизације прилика у региону, гдје је на сцени "значајно геостратешко помјерање".

Хупер, међутим, упозорава да политика равнотеже између Истока и Запада, налик на несврстану политику из времена СФРЈ, не одговара данашњем глобализованом свијету и да би Србија требало да усклади своју политику у односу на своје измијењено безбједносно окружење.

Извор: СРНА