latinica  ћирилица
21/07/2017 |  15:33 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: Одвоз смећа плаћаће сва домаћинства прикључена на мрежу (ВИДЕО)

У складу са новом одлуком о прикупљању комуналног отпада у Бијељини, одвоз смећа мораће да плаћају сва домаћинства која су прикључена на водоводну и електромрежу, одлучено је на сједници Скупштине града.
Бијељина - скупштина - Фото: РТРС
Бијељина - скупштинаФото: РТРС

Највише пажње на данашњем засједању посвећено је измјенама регулационих планова индустријских зона. Расправљало се и о раду јавних комуналних предузећа Комуналац и Градска гробља, а одбачен је извјештај о раду Градске апотеке. Подстицаји за пољопривреду из градског буџета повећани су са 1.100.000 на 1.200.000 КМ.

Новом одлуком о одвозу комуналног отпада предвиђено је да плаћања ове обавезе могу бити ослобођена само домаћинства која не користе струју и воду, што ће бити нови удар на буџет грађана који у Бијељини имају куће и станове, али у њима не живе.

- Немарност, неодговорност и недомаћинско пословање покушава да се прикрије новим наметима грађанима Бијељине. Дакле, данашњом одлуком се свима онима који имају стамбене објекте, просторе а који и не бораве у њима, који су одсутни дужи временски период, наплаћује одвоз комуналног отпада - каже Недељко Ћорић, шеф кулба одборника СНСД-а у Скупштини града.

Предузеће Комуналац пословало је са губитком од 350.000 КМ. Ипак, Градска скупштина је усвојила извјештај о раду овог јавног комуналног предузећа као и Градског гробља. Одбачен је једино извјештај о раду Градске апотеке, која је због акумулираних милионских дуговања прошле године продата приватној апотеци.

- Тражили смо од Центра јавне безбједности и надлежног тужилаштва да утврде одговорност лица која су руководила овом установом и која су узроковала штету преко четири милиона конвертибилних марака - навео је Славиша Марковић, предсједник Скупштине града.

Градска управа накнадно је у току сједнице, на инсистирање опозиције, Скупштини доставила имена предузећа и појединаца који су на лицитацији купили 32 грађевинске парцеле у другој индустријској зони. Измјеном регулационог плана омогућено је да се парцеле користе за било коју дјелатност, а не само за трговину, производњу или услуге како је било дефинисано приликом продаје.

Опозиција је изнијела сумњу да у индустријским зонама неће бити производње, него само трговина на добрим локацијама уз главне саобраћајнице, што је градска власт одбацила.

- Ми хоћемо људима да дамо могућност да, кад су већ купили парцеле за ту намјену, сада немају проблема са грађевинском дозволом, да иду у даљу процедуру, да добију грађевинску дозволу, да праве објекат и да отварају радна мјеста - каже градоначелник Мићо Мићић.

Скупштина града Бијељина усвојила је данас и закључак о додјели градских признања која ће заслужним појединцима и колективима бити додијељена поводом славе града- Светог Пантелејмона, који се обиљежава 9. августа.