latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:24 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Градишка: Образовање средњошколаца у складу са потребама привреде (ВИДЕО)

У Градишци се све већа пажња у образовању средњошколаца посвећује потребама привреде општине.
Градишка - обука ученика - Фото: РТРС
Градишка - обука ученикаФото: РТРС

У новој школској години ученици ће се образовати у два нова образовна профила. У електротехничкој струци техничари информационих технологија и у машинској струци техничари CNC технологија. У Техничкој школи у току је набавка опреме за нова занимања.

За потребе образовања техничара компјутерски програмираних машина набављена су три савремена CNC симулатора који ученицима омогућавају практичну наставу и програмирање у реалним условима.

- Помоћу тих машина, уређаја и софтвера ми ћемо ученицима директно преносити знања која смо стекли - каже професор практичне наставе Младен Кнежевић.

Професор стручних предмета Миодраг Вучковић додаје: "Практично, наш ученик ће бити способан директно одавде да оде  у фабрику, да стане за машину и да ради, јер управљачки панели које смо добили одговарају потпуно панелима на машинама".

Модернизацију опреме и стручно усавршавање наставног кадра Техничка школа Градишка реализује са Машинским факултетом у оквиру пројекта "Прилика плус" који финасира Влада Швајцарске.

- Вриједност опреме је око 25.000 КМ и она ће сигурно наћи своју сврху и примјену код новог занимања техничара CNC технологија - истиче Владо Томић, директор Средње техничке школе.

У Техничкој школи уз помоћ општине Градишка у току је и изградња два нова кабинета за практичну наставу мехатронике и обуку за рад на CNC машинама.