latinica  ћирилица
21/07/2017 |  17:25 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Шта је позадина напада на РТРС? (ВИДЕО)

Након СДС-а, прозивке на рачун РТРС-а стижу и из Удружења грађана "Одговор", које је формирао бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић.
Прозивке на рачун РТРС-а - Фото: РТРС
Прозивке на рачун РТРС-аФото: РТРС

Из овог удружења позивају све повратнике у Републику Српску да престану са плаћањем РТВ претплате док, како кажу, не промијене руководство и однос према Бошњацима на РТРС-у.

Неспорно, посриједи су политички притисци, поручује струка. У позадини је ријеч о политичкој борби опозиције против Милорада Додика, усмјереној на борбу против државности.

"Уплате за претплату за јавни РТВ сервис БиХ не иду на јединствен рачун, а менаџмент РТРС-а лоше управљање настоји да прикрије задржавањем прикупљених средстава и гомилањем дуга према БХРТ-у"- овако је покрет "Одговор" упозорио повратнике у Српску о наводном лошем опхођењу РТРС-а према грађанима.

"Негирање злочина, континуирано медијско хушкање, суптилне поруке против опозиције и политичких представника који долазе из несрпских заједница. Све то на челу са директором Драшком Милиновићем, чији инкасанти по терену скупљају 10 милиона марака годишње, а стање само иде на горе, због неодговорног управљања новцем", наводе из овог покрета.

Као по истој матрици, на рад и финансијско стање РТРС-а јуче се у отвореном писму обрушио лидер СДС-а Вукота Говедарица.

"Да ли Ви, господине Милиновићу, заиста вјерујете да смо сви ми толико наивни да би повјеровали да је за лоше финансијско стање РТРС-а одговорност у Федерацији која не убире претплату на задовољавајућем нивоу!?", навео је Говедарица у писму.

Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић поручује да управо зато РТРС трпи вишемилионске губитке, јер на годишњем нивоу у просјеку чак 540.000 домаћинстава у Федерацији БиХ не плати РТВ таксу. И тврдње СДС-а о огромним дуговањима јавног сервиса потпуно су, каже, нетачна јер су обавезе према добављачима од 2014. до данас смањене за преко 2,5 милиона КМ.

СНСД-ов посланик у бх. парламенту Сташа Кошарац оцјењује да СДС не бира средства да се обрачуна са републичким институцијама.

- Забрињава чињеница зашто се у том писму није питало колико БХРТ дугује РТРС-у? Колико Федерална ТВ у том систему дугује РТРС-у? Видљиво је да се жели напасти РТРС и да се тај посао напада на РТРС неће завршити само овим отвореним писмом. Нови модел који ће уводити јесте РАК, која је већ једном санкционисала РТРС - сматра Кошарац.

Неспорно, све то је покушај притиска на јавни медијски сервис Српске, каже струка. Једнострана оцјена опозиције за стање у РТРС-у је неприхватљива, јер за свој рад одговара Народној скупштини. Као медиј који објективно информише, кажу, не чуди што је у центру критика.

- Право свакога је да покрене одређене спорове уколико има основа. Мислим да у овом тренутку нико, па ни СДС нема основа да тврди како је уређивачка политика РТРС-а пристрасна и да су потпуно избацили опозицију из политичког живота Републике Српске - каже Милован Милутиновић, декан ФПН на НУБЛ.

И аналитичари у Србији цијелу ситуацију виде као политичку борбу, односно нападе опозиције на Милорада Додика. И то само по себи, сматрају, и није проблем, да напад на РТРС не би истовремено био и проблем рушења неких од главних симбола државности.

- Тако, када као Вукота Говедарица поредите РТРС са Гебелсом, а зна се ко је он био, значи да сте потпуно изгубили све могуће норме регуларне политичке борбе и да заправо борбу против Додика усмјеравате као борбу против државности. И то је по мом мишљењу потпуно недопустиво - истиче аналитичар Жељко Цвијановић.

Досадашња пракса СДС-а говори о моделу који ће још бити присутан, а то је да се значајне институције Републике нападају из Сарајева, поручују из Српске. Видљиво је, кажу, да СЗП-у смета објективан приступ РТРС-а, који грађанима указује на понашање њихових кадрова у Сарајаву.