latinica  ћирилица
21/07/2017 |  20:34 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Косовска Митровица: Обустављени пројекти ЕУ

Канцеларија ЕУ у Приштини отказала је помоћ сјеверној Косовској Митровици од 7,8 милиона евра за изградњу културног центра и нове зграде универзитета, након чега је предсједник ове општине Горан Ракић поручио да неће подлећи уцјенама нити пристати на игру "штапа и шаргарепе" специјалног представника ЕУ Наталије Апостолов.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Апостолова је донијела ту одлуку јер, како је саопштено из Канцеларије ЕУ, локалне власти нису уклониле постојеће нелегално изграђене објекте и тако ослободиле приступ свим површинама на којима је требало да почне градња.

Канцеларија ЕУ навела је да жали због отказивања пројеката, те да Унија, која финансијски помаже Космет скоро 100 милиона евра годишње, остаје посвећена тијесној сарадњи са органима власти ради улагања у образовање, културу, владавину права и привредни развој.

Из ове канцеларије истичу да пружајући помоћ подржавају све области на Косову и све заједнице, укључујући износ од 38,5 милиона евра посебно намијењен сјеверу Косова, а који је углавном издвојен за инфраструктуру, културни центар, зграду универзитета, зграду општине у сјеверној Косовској Митровици, постројење за третман воде и спортску хала у Звечану, вртић и здравствени центар у Лепосавићу, нове путеви у Зубином Потоку и Лепосавићу.

За нову аутобуску станицу и здравствени центар у сјеверној Косовској Митровици, реконструкцију канализационог система и система водоснабдијевања у Звечану у свим општинама на сјеверу издвојено је 8,5 милиона евра, а сви ти пројекти тренутно су у реализацији.

ЕУ је од 2012. године дала преко 3,5 милиона евра за 35 пољопривредних пројеката у сјеверној Косвској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку да би се подржали локални произвођачи.

Нова зграда универзитета, у вриједности од 4,5 милиона евра, требало је да се састоји од подрума и пет спратова, учионице, амфитеатра, лабораторије, позоришта, библиотеке, канцеларијског простора, ресторана и подземног паркинга.

Изградња културног центра у сјеверној Косовској Митровици, у вриједности од 3,3 милиона евра, требало је да се реализује заједно са изградњом повезане инфраструктуре, укључујући приступни пут и паркинг простор за возила, уређивање локације и спољашњу расвјету, дренажу пута и паркиралишта за возила.

Реагујући на одлуку Апостолове, предсједник сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић је у саопштењу навео да је разочаран оваквом њеном одлуком и да никада неће подлећи уцјенама.

"Ова одлуке Апостолове нема везе ни са каквим уклањањем објеката, већ са покушајем да се Апостолова игра са нама по принципу штапа и шаргарепе, на шта ми никада нисмо и нећемо пристати", написао је Ракић.

Он тврди да је прави разлог за овакву одлуку то што Апостолова захтијева да општина омогући наставак ревитализације моста, без икаквих гаранција када је у питању очување безбједности грађана, што је примарни интерес Срба.

"ЕУ изасланица Апостолова је била изненађена нашим инсистирањем да нам се појасни како је могуће да пројекат ревитализације моста кошта 1,2 милиона евра, а надзор који врши њен тим кошта 1,9 милиона евра, што је много више", навео је Ракић.

Он је подсетио Апостолову да су сви пројекти које је општина добила од Канцеларије ЕУ обезбијеђени док је на челу Канцеларије ЕУ био Самјуел Жбогар.

"Од када је на тој позицији, Апостолова се није трудила да нам помогне у унапређењу живота грађана, већ се бавила политичким уценама, на шта ми не пристајемо", навео је Ракић.

Извор: СРНА