latinica  ћирилица
22/07/2017 |  11:40 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Анушићу награда "Шушњар", Дакићу "Слово Подгрмеча"

Књижевна награда "Шушњар" за ову годину припала је Анђелку Анушићу за цјелокупно пјесничко, прозно и есејистичко дјело, а награда "Слово Подгрмеча" Николи Дакићу из Новог Града за књигу поезије "Траве".
Награда "Шушњар" (Фото: архив) - Фото: Screenshot
Награда "Шушњар" (Фото: архив)Фото: Screenshot

Жири за додјелу ових награда саопштио је да се "Шушњар" додјељује афирмисаном писцу који ствара у духу српске књижевне традиције и језика, његује културно насљеђе и српску духовност, те подстиче племенита и патриотска осјећања.

Награда "Слово Подгрмеча" додјељује се млађем писцу који ствара на српском језику и у духу српске књижевне традиције, његује културно насљеђе завичаја и развија свијест о српском језику.

Анушић је рођен 1953. године у Градини на Сувој међи, а данас живи у Новом Саду. Објавио је бројне књиге поезије, прозе, есеја и публицистике, дјела су му превођена на стране језике и заступљен је у лектири и антологијама савремене српске поезије.

Дакић је рођен 1985. године у Бањалуци и завршио је студиј српског језика и примијењене лингвистике на Филолошком факултету у Београду. Објавио је више романа и пјесничких књига, те приредио једну антологију из свјетске књижевности.

Жири за додјелу књижевних награда у оквиру манифестације "Шушњар" сачињавали су Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић.

На овогодишњој књижевној манифестацији "Шушњар", која ће бити одржана 1. августа у Оштрој Луци, учествоваће писци међу којима су Анђелко Анушић, Боро Капетановић, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Зоран Костић, Здравко Кецман, Златко Јурић, Миљана Орашанин, Михајло Орловић и други.

Гости "Шушњара" биће и завичајни писци и чланови Српског културног друштва "Петар Кочић" из Крања.

Књижевне награде "Шушњар" и "Слово Подгрмеча" додјељују се у оквиру обиљежавања сјећања на 5.500 Срба, Рома и Јевреја који су убијени на Илиндан, 2. августа 1941. године, у селу Крухари, општина Сански Мост.

Извор: Срна