latinica  ћирилица
22/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Ниједна држава сама не може да се суочи са криминалом и тероризмом

Ниједна држава није довољно јака да се сама суочи са миграцијама, транснационалним криминалом или тероризмом и не може бити сигурна у своју потпуну стабилност уколико се налази у нестабилном окружењу, поручио је предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.
Цетиње - "Регионална сарадња и безбједност" - Фото: СРНА
Цетиње - "Регионална сарадња и безбједност"Фото: СРНА

Он је данас учествовао на регионалном састанку на Цетињу под називом "Регионална сарадња и безбједност", који окупља предсједнике одбора за безбједност и одбрану и шефове страних делегација при Парламентарној скупштини НАТО из Албаније, БиХ, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије.

Он сматра да је данас је више него икада раније потребно имати вјеру у визију европског заједништва.

"Када говоримо о питањима која се односе на безбједност морамо бити свјесни да ниједна држава није довољно јака да се сама суочи са миграцијама, транснационалним криминалом, посљедицама климатских промјена или тероризмом. Истовремено, врло је важно да знамо да ниједна држава не може бити сигурна у своју потпуну стабилност уколико се налази у нестабилном окружењу", рекао је Брајовић.

Како је навео, сва та и друга питања упућује на потребу да ниво сарадње треба унапређивати и да треба снажније реализовати договорене мјере и иницијативе с циљем јачања безбједности и стабилности региона.

"Увјерен сам да ће наша даља парламентарна сарадња омогућити да се нашим различитостима међусобно допуњавамо, да рушимо предрасуде, успостављамо нове могућности за заједничко дјеловање и дајемо праве одговоре на проблеме са којима се сви суочавамо", поручио је Брајовић.

Предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а Паоло Али је навео да је НАТО посвећен стабилности на Западном Балкану и да су врата отворена свим оним земљама у овом региону и широм Европе које су спремне и у могућности да унаприједе евроатлантску безбједност.

Извор: Срна