latinica  ћирилица
22/07/2017 |  16:23 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Случај референдум- Петковић најављује тужбу због подизања оптужнице (ВИДЕО)

Случај референдум, ипак, би могао добити судски епилог.
Дарко Кременовић и Милан Петковић - Фото: СРНА
Дарко Кременовић и Милан ПетковићФото: СРНА

Након одбацивања оптужнице против чланова Комисије која је спровела референдум о Дану Републике Српске, један од оптужених, Милан Петковић, најављује подношење тужбе због повреде угледа и части. Петковић истиче да неко због ове оптужнице мора сносити одговорност. Из правног тима Уједињене Српске, чији је Петковић члан, истичу да је одбацивањем оптужнице сачувана институција референдума.

Чланови референдумске комисије нису извршили кривично дјело, јер нису имали моћ да спроведу одлуку Уставног суда БиХ. Нису имали могућност ни да поступе по привременој мјери суда, јер им она никада није достављена, каже Милан Петковић. Додаје да никада није био осумњичен ни за једно кривично дјело, а његово име данима се провлачило у медијима. Због тога, каже, одговорни тужилац мора да сноси одговорност.

-Ми ћемо сигурно поднијети тужбу, видјећемо још против кога. Мора се поднијети тужба да неко у будућности сноси одговорност за незаконито и нестручно дјеловање - рекао је Петковић.

Из правног тима Уједињене Српске траже да се испита по чијем је налогу радио поступајући тужилац који је подигао оптужницу због референдума о Дану Републике. Увјерени су да иза њега стоје политичке партије из Федерације БиХ.

И док на кривичне пријаве против политичара из овог ентитета правосудни органи БиХ жмире, у случају референдума у Српској све се одиграло експресно- од истраге до подизања оптужнице.

- Шта је свих ових година радио тај тужилац који годишње прима 70.000 КМ бруто плате? Какве је он предмете водио? Надлежни ВСТС треба да испита његов рад, да се види шта то грађани Републике Српске и БиХ плаћају - рекао је Дарко Кременовић, члан Правног тима Уједињене Српске.

Петковић је нагласио да се мора "поставити питање и регулисати материја рада Уставног суда БиХ".

- Нигдје не стоји и немамо Закон којим је регулисано извршење одлуке Уставног суда - рекао је Петковић и подсјетио да је чак 108 пресуда Уставног суда БиХ остало неспроведено и да за то нико није одговарао.

Лидер Социјалиста и министар у Влади Српске, Петар Ђокић, каже да је обарање оптужнице побједа политике Републике Српске

- Јасно говоримо колико смо били у праву када смо говорили да Република Српска, да грађани Републике Српске имају право да се демократски изјасне о сваком питању путем референдума или на неки други начин, како то институције одлуче и да то никоме не би требало да буде сметња - истиче Ђокић.

Обарање оптужнице, оцјењује Ђокић отвара могућност стабилизације односа у БиХ.