latinica  ћирилица
22/07/2017 |  16:31 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Влада помаже Дом здравља у Власеници (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић обишао је Власеницу и тамошњи Дом здравља. Влада ће, како је најавио, помоћи Дому здравља у овој општини у превазилажењу проблема, који се односе на нагомилане финансијске обавезе и вишак запослених. А дуговања су милионска.
Дому здравља у Власеници потребна хитна помоћ - Фото: СРНА
Дому здравља у Власеници потребна хитна помоћФото: СРНА

Без јаке економије нема ни успјешног здравства - реченица је коју слушамо из дана у дан. Ипак, рјешавање неких од горућих проблема у здравству намеће се као императив, јер продужетак оваквог стања води у дуготрајно урушавање квалитета здравствене заштите, закључак је данашњег састанка у Власеници.

- Проблеми су велика дуговања која су настала, вишак радника и просто немогућност функционисања, финансијског функционисања Дома здравља. Све је то довело до једног момента када се морало нешто урадити, а ми не можемо својим снагама, тако да нам је помоћ баш потребна - истакла је Јагода Петровић, в.д. директор Дома здравља Власеница.

Дугогодишње насљеђе довело је до тога да се што прије морају предузети одређене мјере, а то се прије свега односи на рационализацију потребног броја радника, став је министра Богданића.

- Проблем вишка радника треба рјешавати на законски начин, кроз ангажовање у другим установама или пензионисањем оних који за то испуњавају услове. Важно је да не дајемо отказе, већ да то на један природан, људски начин разријешимо - рекао је Богданић.

Начелник општине Власенице Мирослав Краљевић рекао је да су обавезе и дуговања Дома здравља наслијеђене из ранијег периода.

- Поред општине Власенице која је у минусу неких 4,5 до пет милиона, а то је дуг који сам ја затрекао, Дом здравља је у најтежем стању, њихове обавезе и дуговања су негдје око три милиона, а то су огромне паре за нашу малу заједницу - рекао је Краљевић.

Након састанка у општини, министар и руководство општине обишли су локални Дом здравља, гдје су увидјели каква је реална ситуација здравства у Власеници.