latinica  ћирилица
22/07/2017 |  18:49 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Хоће ли бијељинска Шећерана коначно добити новог власника? (ВИДЕО)

Да ли је на помолу рјешење за бијељинску Фабрику шећера у стечају, која дугује 16,5 милиона КМ повјериоцима и добављачима?
Шећерана у Бијељини - Фото: РТРС
Шећерана у БијељиниФото: РТРС

До краја сљедеће седмице компанија из Вијетнама требало би да достави званичну понуду за куповину. Обећавају задржавање производње шећера, проширење капацитета, модернизацију фабрике и задржавање радних мјеста. За куповину је заинтересована и једна турска фирма. Радници се надају да се коначно назире крај вишегодишњој агонији.

Од некадашњих 78 радника у Шећерани је остало њих двадесет. Чувају имовину фабрике која се простире на 50 дунума и чекају купца. Демантују гласине о распродаји и малверзацијама. У погонима и магацину резервних дијелова, тврде, ништа не недостаје.

- Прије шест година фабрика је стала, али овдје није подигнут ниједан вијак. То су све ситни дијелови који су се могли и распродати, однијети и покрасти а да нико и не примјети, међутим, овдје је све по попису на свом мјесту - каже Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца.

Радници неће дозволити да се фабрика прода у бесцијење и да потраживања остану неизмирена. Надају се да ће вијетнамска компанија покренути производњу, што би значило сигурну зараду не само радницима, којима фабрика дугује око седам милиона КМ, већ и пољопривредницима и добављачима.

Мехо Фафулић, стручни сарадник Фабрике у стечају, каже да су намјере вијетнамске компаније наставак прооизводње и градња фабрика за производњу ђубрива, алкохола и смрзнуте хране.

Раде Ракић, такође стручни сарадник, каже да ће сва потраживања бити наплаћена.

- Ми ћемо потраживања наплатити или преко инвеститора који буде ушао у фабрику или ћемо ми као повјериоци преузети фабрику па је припремати - каже Ракић.

Фабрика, тврде, уз незнатне инвестиције, може да буде спремна за рад за пола године.

- Има времена и за сјетву, зато што би уговарање већ почело у септембру или октобру мјесецу, тако да би већ у марту знали са којим капацитетом би фабрика радила - каже Ракић.

О коначној понуди вијетнамске компаније изјашњаваће се Скупштина повјерилаца и Влада Српске.

- Вјерујем да ће до осмог септембра пристић или понуда или писмо намјере којом би требало да окончамо и ријешимо Шећерану у којој непуне двије године траје стечајни поступак - истиче Лазо Ђурђевић, стечајни управник у овој фабрици. 

У Министарству пољопривреде нам је потврђено да ће вијетнамска компанија наредних дана на адресу Владе послати званичну понуду са конкретном цијеном и корацима које ће предузети ради даљњег инвестирања и модернизације фабрике, у чијим погонима дневно може да се преради 4.000 тона шећерне репе и произведе 560 тона шећера. Фабрика, сматрају радници, има перспективу јер је цијена шећера преко 550 евра по тони.