latinica  ћирилица
22/07/2017 |  21:00 | Аутор: РТРС

Натпросјечни приноси пшенице у Српској

У Републици Српској ове године су пшеница и стрна жита имала натрпосјечан принос, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
Жито - Фото: РТРС
ЖитоФото: РТРС

Пашалић је навео да је просјечан принос пшенице у Српској већи од пет тона по хектару, те да се очекује да укупна производња овог жита премаши 200.000 тона, уз остварен добар квалитет.

- Влада Републике Српске наставиће да пружа подршку пољопривредницима и подстицајима за произведену пшеницу, који износе 200 КМ по хектару засијане пшенице и пет фенинга по килограму - рекао је Пашалић у Рогољима код Градишке.

Он је напоменуо да цијену пшенице диктира тржиште, а према посљедњим информацијама, износи од 30 до 33 фенинга по килограму, зависно од квалитета.

- У наредном периоду дефинисаће се права цијена, јер доста произвођача пшеницу чува у силосима - навео је Пашалић.

Он је додао да ће веома брзо бити исплаћени дугови за прошлогодишње подстицаје пољопривредницима, након чега ће усплиједити ажурнија исплата подстицаја за ову годину.

- Остао је мањи дио неиплаћених подстицаја за прошлу годину. Динамика исплате зависи од ликвидности буџета, али се трудимо да исплата буде динамичнија, па молимо и произвођаче да имају разумијевања - рекао је Пашалић.

Он је додао да новац од клириншког дуга није пресудан за исплату подстицаја и да ће Влада увјек наћи начина да обезбиједи средства за те намјене.

Говорећи о пројектима наводњавања, Пашалић је рекао да су завршена два велика система за наводњавање у Бијељини и Пелагићеву, а тренутно се ради велики пројекат наводњавања у Братунцу у вриједности око осам милиона КМ.

- Потписаћемо уговор и за изградњу ситема за наводњавање на подручју Требиња, а након тога слиједе пројекти у Љубињу и Лијевче пољу. У Поткозарју је циљ да се обезбиједи наводњавање око 1.500 хектара засада воћа, гдје се тренутно врше геомеханичка истраживања која ће показати локације погодне за четири акумулације - навео је Пашалић.

Извор: СРНА