latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:42 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Палестинац убијен у новим нередима на Западној обали

Један Палестинац убијен је у сукобима с израелским безбједносним снагама на Западној обали, преносе израелски медији саопштење палестинског Црвеног полумјесеца.
Израелска полиција (Фото: epa/Abed Al Hashlamoun) -
Израелска полиција (Фото: epa/Abed Al Hashlamoun)

Демонстрант је погођен у груди у граду Ал-Езарија и пребачен у болницу у Рамали гдје је касније подлегао повриједама.

Јучерашњи неради су наставак од нереда који су почели послије традиционалних молитни муслимана петком у подне у источном Јерусалиму и широм Западне обале.

Хиљаде Палестинаца је у њима учествовало.Тројица су погинула у уличним сукобима с припадницима израелских безбједносних снага у источном Јерусалиму, а на стотине их је рањено у том граду и на Западној обали. Сукоба је јуче било и крај јужног дијела појаса Газе.

У петак је такође један млади Палестинац ножем усмртио троје Израелаца, чланова исте породице, убацивши се у јеврејско насеље Халамиш на Западној обали.

Нереди су јуче избили у палестинском селу Кобер из кога је нападач, а сукоба је било и у селу Кфар Кадумим, као и на контролном пункту Каландијана сјеверу Западне обале и широм источног Јерусалима у арапским квартовима. Бацане су каменице и запаљиве бомбе, између осталог.

Палестинци протестују против нових израелских мјера безбједности на јерусалимском светилишту гдје се налази џамија Ал Акса. Израел је након напада у јеврејском насељу распоредио додатне војнике широм Западне обале и војска је у високој приправности због свих тих догађаја који би могли да прерасту у нови палестински устанак, интифаду против израелске окупације, како упозоравају познаваоци прилика.

Извор: Бета