latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:51 | Аутор: РТРС

Брисел узнемирен због поступака у америчком Конгресу

ЕУ је изразила узнемиреност због поступака у америчком Конгресу за јачање санкција против Русије и од Вашингтона је затражено да и даље координише са партнерима из Г7.

 У саопштењу Европске комисије објављеном након што су представници Републиканске и Демократске странке у Конгресу постигли договор којим би могао бити усвојен нацрт закона за јачање санкција Русији, упозорено је на могуће "широке и насумичне ненамјерне посљедице", посебно по напоре ЕУ да дође до разних енергетских извора.

Њемачка је већ упозорила на могући одговор уколико САД крену да кажњавају њемачке фирме које учествују у градњи новог гасовода на Балтику за руски гас.

Дипломате ЕУ изразиле су забринутост да би њемачко-амерички спор око гасовода "Сјеверни ток 2" који гради руски "Гаспром" могао да закомпликује напоре у Бриселу да се дође до консензуса о преговорима са Москвом о пројекту.

"Високо цијенимо јединство међу међународним партнерима у нашем приступу према поступцима Русије у Украјини и каснијим санкцијама. Јединство је гарант ефикасности и поузданости наших мјера", истиче се у саопштењу Европске комисије.

У саопштењу се напомиње да Брисел увиђа да је нацрт закона о санкцијама Ирану и Русији вођен углавном разматрањем на домаћем плану.

Амерички Сенат је прошлог мјесеца усвојио нацрт закона о санкција Ирану и Ирану а посланици су јуче уклонили додатне препреке.

Званичник из Демократске партије Стени Хојер рекао је јуче да су чланови Конгреса изгладили нерјешена питања око нацрта закона који обухвата и оштре економске санкције Ирану и Сјеверној Кореји.

Аналитичари наводе да су санкције које се односе на Русију привукле највише пажње због упорног залагања америчког предсједника Доналда Трампа за отопљење односа са руским лидером Владимиром Путином и ради истраге која је у току о мјешању Москве у прошлогодишње изборе у САД.

Извор: Срна