latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

У понедјељак састанак СБ УН због сукоба у Јерусалиму

Савјет безбједности Уједињених нација састаће се у понедјељак како би разговарао о порасту насиља између Израелаца и Палестинаца, најављују дипломате.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

Шведска, Француска и Египат затражиле су хитан састанак Савјета безбједности УН након сукоба Израелаца и Палестинаца у Јерусалиму, преносе агенције.

Замјеник амбасадора Шведске у УН Карл Скау навео је на свом налогу на Твитеру да је циљ састанка "хитан разговор о томе како се могу подржати позиви за деескалацију у Јерусалиму".

Како су агенције пренијеле, у сукобима између Палестинаца и израелске полиције на Храмовној гори у Јерусалиму у петак су погинула три Палестинца, а на Западној обали 19-годишњи Палестинац је избо три Израелца, послије чега је упуцан.

Израелска полиција сукобила се у суботу у Јерусалиму са Палестинцима који су, у знак протеста, организовали муслиманску молитву испред великог светилишта на Храмовној гори, које походе и Јевреји и Муслимани.

Протест је покренут након што су израелске власти поставиле детекторе за метал на капији светилишта пошто су ту палестински нападачи прошле недјеље убили два израелска полицајца.

АП је навео да су спорадични сукоби избили и у другим дијеловима Јерусалима.

Извор: ТАНЈУГ