latinica  ћирилица
23/07/2017 |  13:52 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Косидба и вршидба жита привукла двије хиљаде посјетилаца у Рогољима (ВИДЕО)

У Рогољима код Градишке одржана је осма Етно-манифестација "Рогољска жетва 2017". Више од 2.000 посјетилаца могло је да види приказ старих обичаја косидбе и вршидбе жита.
Рогољи код Градишке - Фото: РТРС
Рогољи код ГрадишкеФото: РТРС

Жетелачки радови на њиви у Лијевче пољу и Поткозарју некада су били доста напорни. Становници су се међусобно помагали на мобама гдје се жито српом жњело и косом косило. 

"Одувјек се знало ко коси а ко воду носи и колико ће се покосити зависило је какво је жито али се за дана могло покосити 5-6 дунума" каже косац Милан Суботић. Жетелац Здравка Ливопољац  наводи да је од малена сам почела жети јер је остала  сирота без оба родитеља, од  жетве се ранила и зато се и даље дружи.

"Рогољска жетва" прилика је да се грађани присјете традиције и виде како се некада привређивало на овим просторима. 

"Овдје имамо заиста једну јединствену шансу да се подсјетимо од ових етно кућица и начина живота овдје у Лијевче пољу уназад неких 100 година а са друге стране да видимо како се развијала и механизација од примитивне до најсавременије кроз нашу историју", истакао је начелник општине Градишка, Зоран Аџић.

За разлику од прошлих времена када су приноси били мали ратари ове године послије жетве пшенице, могу да буду задовољни. Приноси су изнад просјека, као и субвенције које остварују регистрована пољопривредна газдинства.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић наводи да су премије по једном хектару засијане пшенице и премије за предату пшеницу по килограму,а износ је 200 марака по хектару и пет фенинг по килограму.

Организовано је и такмичење у кошењу и везању жита, бацању камена с рамена и традиционалној народној игри ,"пиризању", културно-умјетнички програм, гастро и етно изложба предмета, пољопривредне механизације, и оруђа, старих више од 100 година.