latinica  ћирилица
23/07/2017 |  16:44 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Нови притисци опозиције на РТРС! (ВИДЕО)

Не престају притисци на Радио-телевизију Републике Српске! Након СДС-а и Удружења грађана "Одговор", које је формирао бивши начелник Сребренице, а које позива повратнике да престану плаћати РТВ претплату, нападе на Јавни медијски сервис Српске наставио је и ПДП.
Нови притисци опозиције на РТРС - Фото: СРНА
Нови притисци опозиције на РТРСФото: СРНА

Игор Црнадак је РТРС назвао страначком телевизијом, поздравио казну Регулаторне агенције за комуникације у износу од 29.000 КМ и најавио "нове облике борбе". Док опозиција наставља ударе на један од темеља Српске, из СНСД-а поручују да је напад на РТРС - напад на Републику Српску.

"Борба против страначке телевизије, која омаловажава опозицију и која доминантно преноси ставове само једне странке и једног човјека, предсједника Српске Милорада Додика, добија нови обликик" - најавио је потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак. Из домена партијских, тврди Црнадак, када је ријеч о РТРС-у, сада се прелази на институционалне ставове.

- Снага Регулаторне агенције за комуникације је исто што и снага суда у друштву, такав је РАК за електронске медије. Након овога, ПДП улази у једну нову фазу борбе за поштен РТРС, за нови уређивачки тим који ће дати шансу и другој страни - рекао је Црнадак.

За Црнатка, доказ за то је и казна коју је Регулаторна агенција за комуникације БиХ уручила РТРС-у. Јавни сервис Српске, мораће да плати 29.000 КМ због "пристрасности и преношења ставова само једне странке - владајућег СНСД-а." Таква је оцјена РАК-а, институције коју предводи бивши кадар СДС-а и некадашњи замјеник предсједника те странке Предраг Ковач. Само та информација за СНСД-ову Душанку Мајкић, довољна је да се посумња у објективност регулатора.

- Човјек који је директно изабран на ту позицију, који је представник Савеза за промјене, шта би друго урадио него оно што му кажу његови политички ментори. С те стране почиње, а креће се до Министарства безбједности и онда редом завршава на свим оним мјестима на којима могу да облате и испрљају све што је свето, а знамо шта за Републику Српску значи Радио-телевизија Републике Српске - наводи Мајкићева.

Потпредсједник највеће странке у Српској, Никола Шпирић, посљедње иступе опозиције којима се РТРС директно напада, сматра осветничком политиком. Три године, тврди Шпирић, кадрови Савеза за промјене из Сарајева, воде битку против институција Српске.

- Они су више наслоњени личном мржњом према институцијама и појединцима, то је двострука мржња која им пријети. Савез за промјене, од када је ушао у власт на нивоу БиХ, више личи на осветничке ескадроне него на вршиоце власти са јасним концептом, а грађани од њих могу очекивати било шта - сматра Шпирић.

Лидер социјалиста Петар Ђокић оцјењује да се иза сваког напада на РТРС крије намјера за слабљењем институционалног капацитета Републике Српске. Он напомиње да јавни медијски сервис Републике Српске има важну друштвену улогу. Истиче да је РТРС стваран са Републиком Српском и да је дио њеног идентитета.

- Они који оспоравају и нападају РТРС скрнаве идентитет Републике Српске. Неки то чине вјероватно свјесно, јер желе ослабити и онемогућити РТРС да врши своју мисију, а други то чине несвјесно у намјери да изазову неку пажњу у јавности, али на тај начин наносе огромну штету Републици Српској - наглашава Ђокић.

Да је иза свега само политичка борба против институција Српске, сагласни су и аналитичари.

- Ако кажемо да је Јавни РТВ систем у служби грађана, да је он независан, да има Управни одбор и Програмски савјет који брине о томе - сви други покушаји су свакако покушаји утицаја и притисака на РТРС - каже Милован Милутиновић, декан ФПН на НУБЛ-у.

- Позадина свих напада је политичка борба, односно напад на Милорада Додика. То само по себи није проблем, када напад на РТРС истовремено не би био и проблем рушења неких од главних симбола државности - оцјењује аналитичар Жељко Цвијановић.

Подсјећамо, у посљедњих седам дана РТРС готово свакодневно трпи озбиљне притиске. На адресу наше медијске куће претходних дана стижу и тужбе- прва од извјесног Бориса Грујића, због наводних малверзација у случају "Сувара", а потом и од СДС-а, због наводно вишемилионских дуговања за доприносе радницима.

Иако је све демантовано, оптужбе и притисци су настављени и то у виду отворених писама.