latinica  ћирилица
23/07/2017 |  18:15 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Пресуда Уставног суда мртво слово на папиру- Срби из ХНК и даље чекају (ВИДЕО)

Пуних петнаест година Срби из Херцеговачко-неретванског кантона чекају спровођење одлуке Уставног суда о праву на конститутивност.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Ситуација је иста у три кантона са хрватском већином. Склањање Срба у други план, још једно у низу, тврде, било је и приликом недавног избора полицијских кадета и инспектора у ХНК, гдје је број одабраних Срба тек толики да се види да постоје. Врата су им готово затворена у другим институцијама и јавним предузећима.

Одлука Уставног суда из 2002. године само је на папиру, тврде из Координационог одбора Срба у Мостару. Ексклузивитет на власт годинама имају ХДЗ и СДА, а тиме и контролу над свим институцијама, јавним предузећима и буџетом.

- Непосредно дијеле буџет, који на нивоу Града износи педесет милиона, а на нивоу кантона 195 милиона. За пројекте Срба издвојили су свега 50 хиљада марака - каже Душан Голо, предсједавајући Координационог одбора Срба.

Од сународника из бх. институција мостарски Срби имају само вербалну подршку. У пракси редовно изостаје, што за собом повлачи проблем конститутивности и заступљености према попису из 1991. године. 

Послије петнаест година од одлуке Уставног суда, амандмани на конститутивност народа требало би да се нађу на редовној сједници Кантоналне скупштине у септембру. Међутим, није извјесно хоће ли уопште бити уврштени у дневни ред. На тој теми, тврде из СДП-а, инсистирају њихови посланици у кантоналној скупштини.

- Желимо да видимо ко је тај који неће конститутивност српског народа у ХНК. Ми смо ову причу три пута покретали - каже Амер Загорчић, посланик СДП-а у Скупштини ХНК.

Голо каже да, водећи се искуством, разлога за оптимизам нема.

- Ја сам песимиста. На примјер, у Заводу за здравствено осигурање од укупно запосленог 131 радника, само је троје Срба. И то је слика Срба у Мостару - истиче Голо.

Из ХДЗ и СДА прећутали су ову тему. Срби су бурно реаговали на недавни пријем осамдесет кадета-полицајаца и инспектора. Међу њима су била само три Србина. Умјесто 14,7 одсто, тврди министар Слађан Беванда, Срба у МУП-у ХНК је око 11,5 одсто.

- Овим конкурсом се не балансира ни број Хрвата, ни Бошњака, ни Срба. Волио бих када бисмо имали свих 235 полицајаца, како бисмо радили у пуном капацитету - каже Беванда.

Дуги низ година, због несугласица СДА и ХДЗ, кантонални МУП нема комплетирану унутрашњу структуру. Бошњаци су, послије три године, тужбом оборили комесара полиције- Хрвата.

- Сада је упитна валидност свих одлука, што нас доводи у још већи проблем око избора комесара и то што је неко проводио самовољу - каже Загорчић.

Независном полицијском одбору, коме је истекао мандат, једнострано се продужава рок употребе.

- Нажалост, дио Владе а то је бошњачки дио, никада није прихватио да се та тачка стави на дневни ред - каже Беванда.

Мостарски Срби страхују да ће постати још већа жртва када се и ако се крене у измјене Устава и Изборног закона.