latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:08 | Аутор: РТРС

Медицински кадар напушта добојску болницу

Медицинске сестре, инструментарке, најцјењеније су у Њемачкој, због чега је највећи број управо њих напустио болницу "Свети апостол Лука" у Добоју и запутио се у ову земљу у потрази за бољом платом.
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол Лука - Фото: РТРС
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол ЛукаФото: РТРС

"Када у својој биографији напишу да су радили у сали, интензивној њези, послодавци их прихватају објеручке", појашњава Живко Марковић, предсједник Савеза медицинских сестара и техничара Републике Српске.

"Рад у салама је специфичан", каже Марковић, "јер су потребне године едукације да би се добио квалитетан кадар, али економска ситуација тјера медицинске сестре да све то напусте и у Њемачкој рад настављају као његоватељи".

"Отишло је до сада из свих операционих сала, хируршких и гинеколошких, шест инструментарки, које имају радног стажа од 25 до 30 година. Можда би тај одлазак био већи да сестре говоре њемачки", наводи Марковић.

За бољим условима рада одлазе и запослени на Интерном одјељењу, али и бабице из породилишта, због чега су у болници били принуђени да са евиденције Завода за запошљавање приме бабицу на три мјесеца, како би "премостили" одлазак радника на годишње одморе и у пензију. За одлазак у иностранство спремају се и радници са других одјељења. Било је и случајева повратка, јер Управа болнице није дозволила неплаћено једногодишње одсуство.

Извор. Независне новине