latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:13 | Аутор: РТРС

Због свађа српских партија у Српској испаштају и Срби у Мостару

Због неријешеног уставног положаја Срба у многим кантонима у ФБиХ високообразовани српски кадрови не могу наћи запослење, тврди Душан Голо, предсједник Координације Срба у Мостару.
Душан Голо - Фото: РТРС
Душан ГолоФото: РТРС

Према његовим ријечима, само у Мостару лично познаје 80 Срба са завршеним факултетима, који не могу радити у ентитетским, кантоналним и општинским органима у овог граду зато што кантон игнорише одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа на цијелој територији БиХ.

"За те људе нема шансе да раде у струци него морају да раде шта стигну од разноразних физичких послова преко винограда све до бензинских пумпи. А то је зато што Срби немају ријешен уставноправни статус и немају политичку моћ зато што од 2008. није било избора у Мостару", каже Голо.

Он наводи да је подршка из РС и српских представника на државном и ентитетском нивоу само декларативна, а смета им то што се, како каже, два српска блока свађају преко леђа Срба који живе у ФБиХ.

"Дејтонски споразум је дао Србима у Мостару велика права која можемо искористити ако бисмо уз помоћ оба српска блока из РС успјели да остваримо добар изборни резултат на наредним изборима", каже Голо.

Извор. Независне новине