latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:46 ⇒ 08:48 | Аутор: РТРС

Затворен 15. "АРТ симпозијум Јахорина 2017"

На Јахорини је затворена 15. Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2017" која је окупила 18 сликара, вајара, графичара и ликовних критичара из Јапана, Јужне Кореје, Бугарске, Србије, Хрватске и БиХ.
Ликова колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2017" - Фото: СРНА
Ликова колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2017"Фото: СРНА

Колонију је синоћ званично затворио ликовни критичар Војислав Вујановић, који је рекао да је ријеч о једној од најбољих колонија до сада.

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић навео је да је овогодишња колонија била веома продуктивна и да је резултирала са 40 умјетничких дјела високе ликовне вриједности.

Савић је међу овим дјелима, која су настала од 15. јула када је манифестација отворена, посебно истакао скулптуру у дрвету јасен, висине два метра, која представља портрет дјевојке из Јапана.

Он каже да већ 10 година постоји идеја да буде организована галерија на отвореном на Пољицама, али да локална заједница и власт на нивоу БиХ "не виде интерес у томе".

Савић је додао да ће сва дјела овог сазива, као и претходних година, бити изложена у просторијама Економског факултета на Палама, гдје се налази депо "Арт симпозијума".

Вајар из Јапана, Кота Сакаи, који први пут учествује на Колонији, рекао је новинарима да је одушевљен природом и гостопримством.

"Свака скулптура коју израђујем представља дио мене, а да бих је направио, потребно ми је мјесец дана. Међутим, овдје сам имао двије седмице на располагању, па сам се плашио да нећу испоштовати рок, али сам успио на крају", истакао је Сакаи.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.

Циљ ове реномиране културне манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма, како на подручју Републике Српске, БиХ и земаља у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Извор: Срна