latinica  ћирилица
24/07/2017 |  09:56 ⇒ 09:57 | Аутор: РТРС

Новаковић: Ове седмице ургенција Тужилаштву због Софтића и Изетбеговића

Потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић најавио је да ће ове седмице послати ургенцију Тужилаштву БиХ јер ни након више од четири мјесеца није одговорило на кривичне пријаве које је та странка поднијела против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића због илегалног покушаја ревизије пресуде против Србије.
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba) -
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba)

"Тражићемо да нас обавијесте у којој фази се налази тај предмет, као и појашњење због чега то још стоји када је све јасно и постоји документација да се радило о свјесном манипулисању јавношћу", рекао је Новаковић.

Он је за "Еуроблиц" истакао да политички утицај на Тужилаштво БиХ доказује експедитивност у предмету "референдум о Дану Републике Српске" у вези са којим су од септембра прошле године саслушани чланови Републичке референдумске комисије, предсједник Српске Милорад Додик и други.

"Очито је да Тужилаштво ради под одређеним политичким смјерницама, прије свега из кругова међународне заједнице и из Федерације БиХ", рекао је Новаковић, након што је Суд БиХ недавно одбацио ту оптужницу.

Адвокат Дарко Кременовић сматра да је Тужилаштво БиХ под утицајем "исте политичке партије" експресно окончало случај "референдум", док случај Софтић није ни почело, иако има више од 80 пријава у вези са неизвршавањем одлука Уставног суда.

НДП је половином марта поднио пријаве Тужилаштву БиХ против самозваног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића због покушаја да мимо институција БиХ издејствују ревизију пресуде суда у Хагу по тужби против Србије.

Та странка је навела у пријави да се Софтић лажно представљао као агент БиХ у Хагу, те да је Изетбеговић злоупотријебио службени положај.

Овакве тезе индиректно је потврдио и Међународни суд правде, одбацивши захтјев за ревизију, уз образложење да иза тог захтјева не стоји никакав званичан став институција БиХ.

Извор: Срна