latinica  ћирилица
24/07/2017 |  10:20 | Аутор: РТРС

Црна Гора спремна за дочек Пенса

У Црној Гори обављају се озбиљне припреме за посјету потпредсједника САД, Мајка Пенса, који долази у Подгорицу 2. августа, а безбједносне мјере током његовог боравка биће подигнуте на највиши ниво.
Мајк Пенс - Фото: AP
Мајк ПенсФото: AP

Американци су већ били на подгоричком аеродрому гдје је планирано да слети авион боинг 757, у којем ће бити потпредседник САД и његова делегација.

Пенс је највиши амерички званичник који ће посјетити Црну Гору у више од стотину година од када су двије државе успоставиле дипломатске односе. Уједно, то ће бити прва посјета региону највишег званичника и првог сарадника предсејдника САД, Доналда Трампа.

Потпредсједник Пенс ће се у Подгорици састати са високим представницима земаља чланица и посматрача у Јадранској повељи чији је предсједавајући ове године Македонија. Јадранска повеља је основана 2003. под покровитељством САД са циљем да координира активности подршке земљама аспирантима за чланство у НАТО. Њене чланице биле су од почетка Албанија, Македонија и Хрватска, 2008. прикључиле су се Црна Гора и БиХ, док су Србија и Словенија прихватиле статус посматрача. Статус посматрача од 2012. има и Приштина.

Извор: Блиц