latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:02 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Опрезно на тропским врућинама! (ВИДЕО)

Жива у термометру овог мјесеца често прелази 35 степени. Према тренутним показатељима, ово љето једно је од најтоплијих у посљедњих неколико година.
Врелине - Фото: РТРС
ВрелинеФото: РТРС

Да би ублажили нежељене посљедице и што безболније издржали тропске дане, потребно је адекватно се припремити и изборити са тропским врућинама.

Током тропских дана, најосјетљивији су хронични болесници, старије особе и они који много времена проводе на отвореном.  На преко 40 степени на сунцу, запослени који раде на отвореном труде се да што више времена проводе у хладовини.

Они који у овом периоду године немају пуно обавеза, сваки слободан тренутак користе за одлазак на неко од купалишта.

Неријетко се велики број саобраћајних удеса догоди управо због несносних врућина, па се возачима савјетује да током вожње праве честе паузе. Тропске врућине најмање погодују хроничним болесницима и старијим особама. Љекари савјетују да се што мање времена проводи на отвореном, исхрана би требало да буде лагана, а гардероба од природних материјала.

Доктор Александар Стеванић, из Службе хитне медицинске помоћи у Бијељини, наводи да је потребно избјегавати излагање сунцу у периоду од 11 до 17 часова, те препоручује уношење веће количине течности, воћа и поврћа.

За наредне дане је обећавајућа временска прогноза, али након кратког освјежења поново долазе врућине.

Горана Боројевић, метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске, каже да ће у уторак и сриједу доћи до пада температуре ваздуха, праћеног наоблачењем, појавом кише, пљускова и грмљавине.

Почетком седмице максимална дневна температура износиће од 29 до 38 степени Целзијусових.

Као и сваке године када су велике врућине, надлежни апелују да се радно вријеме радницима који бораве на отвореном, прилагоди да се не би излагали најјачем дејству сунца. Ако ипак имате неодложив посал, са собом увијек носите флашицу воде, сунчане наочаре, шешир или капу, и што више, држите се дебеле хладовине.