latinica  ћирилица
25/07/2017 |  09:16 ⇒ 10:25 | Аутор: РТРС

Шаровић: До септембра усвојити уговор о Транспортној заједници

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је ЕУ дала БиХ рок до септембра да донесе јасан став о потписивању уговора о Транспортној заједници југоисточне Европе, те да ће у супротном пропасти средства за четири пројекта у износу од 90 милиона КМ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао да разговоре у том смислу води Министарство транспорта и саобраћаја, које треба да нађе најбоља рјешења, заједно са надлежним ресорним министрима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

- Мислим да сада имају простора да без спољног утицаја нађу рјешење које је у општем интересу - навео је Шаровић за Независне новине.

Он каже да је политичка ситуација у БиХ и даље "врло ровита" јер је већина у Парламенту БиХ проблематична.

Шаровић је истакао да је питање има ли поменуте већине јер су се парламентарци "поларизовали".

Он је нагласио да се неће догодити ништа посебно ако посланици одбаце извјештај о раду Савјета министара БиХ.

- Мислим да ћемо сутра ово вријеме користити за политичка надмудривања. Не могу претпоставити како ће се гласати у Представничком дому и какав ће бити коначни резултат. Мој став је - ако 2016. није била задовољавајућа, не знам шта рећи. Сматрам да је прошла година најуспјешнија до сада када је ријеч о раду Савјета министара - рекао је Шаровић.

Говорећи о стратегији у области енергетике, Шаровић је навео да ће трећи енергетски пакет бити спроведен ако се превазиђу препреке и дају позитивна мишљења из Српске и Федерације.

- Биће нам скинуте санкције и моћи ћемо рачунати на средства - истакао је Шаровић.

Он је нагласио да, на плану евроинтеграција, 2018. година мора бити година кандидатског статуса БиХ.

Извор: СРНА