latinica  ћирилица
25/07/2017 |  09:54 | Аутор: РТРС

Уклањање минско-експлозивних средстава из ријеке Саве

На локалитету између Брода и Славонског Брода рониоци ће од 30. јула до 13. августа трагати у ријеци Сави за остацима авио бомбе и уклањати их, као и остала минско-експлозивна средства.
Ријека Сава - мост (Фото:Брацо Бабић) -
Ријека Сава - мост (Фото:Брацо Бабић)

Републичка управа Цивилне заштите Српске је овај локалит навела као приоритетан, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Уклањањем заосталих минско-експлозивних средстава из ријечних токова је наставак сарадње Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашњих послова Чешке, а до сада су деминирани ријечни токови на подручју општина Орашје, Оџак, Брчко, као и неколико опшина у Унско-санском кантону.

Министарство безбједности је информисало Државну управу за заштиту и спашавање Хрватске, Министарство комуникација и транспорта БиХ, Управу за индиректно опорезивање БиХ, Граничну полицију БиХ, Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, ентитетске управе цивилне заштите и друге надлежне институције у БиХ да предузму безбједносне мјере, како би се несметано извршило уклањање неексплодираних убојитих средстава.

У сарадњи са Управом за цивилну заштиту и уклањање посљедица несреће /АЦПДР/ Министарства одбране Словеније, од 26. до 30 јула биће организована вјежба спасилачких/ронилачких тимова на извору ријеке Буне у Благају – Мостар.

Циљ вјежбе "Буна 2017" је обука за спашавање из пећинских објеката испуњених водом у којој ће учествовати тимови Агенције за истраге и заштиту БиХ, Федералне управе цивилне заштите, те Савеза горских служби спашавања БиХ, који је уједно и домаћин ове вјежбе.

Споразум којим се успоставља ова сарадња потписали су генерални директор АЦПДР-а Дарко Бут и министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Извор: СРНА