latinica  ћирилица
25/07/2017 |  09:57 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Вранкић: Највећи недостаци у јавним набавкама

Главни ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Драган Вранкић рекао је да највеће недостатке, проблеме и неправилности уочавају у јавним набавкама и непоштивању основних начела Закона о јавним набавкама.
Драган Вранкић (фото: CIN) -
Драган Вранкић (фото: CIN)

Вранкић је навео да се ови недостаци односе на непоштивање обезбјеђења правичне и активне конкуренције, те најефикаснијег коришћења јавних средстава.

Он је за "Глас Српске" рекао да су ревизори указали на пропусте, слабости и недостатке, али да је покретање дисциплинске, јавне и кривичне одговорности задатак институција система, посебно извршне власти.

Вранкић каже да су ревизори ове године институцијама дали 544 препоруке, а истовремено су клијенти реализовали или реализују око 60 одсто препорука из прошле године.

"Има простора да ситуација буде боља, те да новац свих пореских обвезника буде трошен рационално и транспарентно", рекао је Вранкић.

Он је навео да је од ревидиране 74 институције, 10 добило мишљење са резервом, од чега је осам за усклађеност са законима, а два у односу на финансијске извјештаје.

Вранкић је додао да су видљиви и проблеми у рализацији капиталних улагања, транспарентности и рационалном трошењу јавних средстава, посебно када је ријеч о коришћењу службених возила, репрезентација, телефона и путним трошковима.

Извор: СРНА