latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:19 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: За неусвајање уговора о Транспортној заједници крив Савјет министара

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да разлог што БиХ није у Трсту потписала уговор о Транспортној заједници није Српска већ неспособност Савјета министара БиХ да до краја доведе било које питање којим се бавио.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Тако је било и са акцизама и сетом закона који су дефинисани реформском агендом. Због таквог односа 'залеђен' је и аранжман с ММФ-ом и заблокирана средства ЕБРД-а и ЕУ, а сада и уговор о Транспортној заједници. Узалуд са нивоа БиХ покушавају 'пребацити лоптицу' у Српску, јер смо ми свој однос према реформама показали тиме што смо наше обавезе испунили прије седам мјесеци. Пошто ништа нису урадили како треба, сада би ствари 'ломили преко кољена'", рекла је Цвијановићева Срни на питање да прокоментарише оптужбе из Савјета министара да БиХ није у Трсту потписала уговор о Транспортној заједници због неслагања Српске.

Што се тиче тезе како ЕУ не прихвата да се ресорни министрy ротирају приликом представљања ставова БиХ у оквиру Транспортне заједнице, Цвијановићева истиче да је то ствар унутрашњег договора, а не прописа ЕУ.

"Не бих рекла да је ЕУ склона да додатно компликује оно што је у Сарајеву већ прилично искомпликовано. Њих у ЕУ интетесује усаглашени став који ће бити договорен и презентован у име БиХ, а не ко га презентује. Они су нам из ЕУ рекли да се не могу мијењати рјешења из Уговора и ми смо их прихватили уз образложење да, ако ће их преживјети сви у регији, преживјећемо и ми", каже Цвијановићева.

Она напомиње да је "сва бламажа" око Транспортне заједнице резултат чињенице да Савјет министара БиХ мјесецима није водио никакве активности по том питању, настојећи да заобиђе правила механизма координације.

"А онда су се пробудили из 'зимског сна' и двоипогодишње позоришне представе и одлучили да за свој нерад оптуже Српску. Ако мисле тако наставити и даље, слободно им било, али морам рећи да не могу више ни Европљане тако лако преварити празном причом. Уосталом, они су им то и ставили до знања током састанака у Бриселу", истиче премијер Српске.

Што се тиче Владе Српске, наводи Цвијановићева, она тражи да има своју улогу у процесу европских интеграција у складу са уставним надлежностима. "И ту почиње и завршава сва наша прича, а механизам координације је матрица за рад", закључила је Цвијановићева.

Извор: СРНА