latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:40 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Милица Марковић: Нови покушај измјене Дејтонског споразума

У случају двотрећинског одлучивања у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, што је приједлог посланика ХДЗ-а БиХ Николе Ловриновића, може се догодити да чланови из Федерације БиХ донесу одлуку у име цијеле БиХ, што није у реду и неће задовољити ентитетски ниво, упозорава посланик СНСД-а у парламенту БиХ Милица Марковић.
Милица Марковић - Фото: СРНА
Милица МарковићФото: СРНА

Марковићева наглашава да Ловриновићев приједлог да се амандмани на приједлог препорука и коначни текст препорука  сматрају усвојеним ако добију двотрећинску подршку присутних чланова делегације Европског парламента и двотрећинску подршку чланова делегације парламента БиХ јесте прихватљив само ако се прецизира да у двије трећине обавезно улазе гласови из ентитета.

"Делегација БиХ има 12 чланова, а из Републике Српске су Небојша Радмановић, Огњен Тадић, Александра Пандуревић и ја", рекла је Марковићева за "ЕуроБлиц".

Огњен Тадић тврди да је суштина цијеле ове приче то што представник Европског парламента и хрватски посланик Тонино Пицула намјерава да уради нешто што својевремено није успјело ни америчком дипломати Ричарду Холбруку, а то је да укине могућност дијелу делегације из БиХ да одлучује у складу са сопственим правилима.

"Она подразумијевају не само обичну, него и већину која укључује представнике свих конститутивних народа. Пицула има амбицију да посредством приче о парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање утиче на нас да одустанемо од тог механизма. То би значило да се све остало што буде дошло послије тога тумачи под истим аргументима и оспорава нам право да доносимо одуке у складу са Уставом БиХ", указује Тадић.

Он наглашава да је то покушај да се отвори прича о ревизији Дејтонског мировног споразума посредством једне наоко небитне теме.

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање треба да надзире спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и да спроводи његов дио који се тиче парламената.

Извор: СРНА