latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:51 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Хан писао Звиздићу: Обезбиједити потребну интерну координацију

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутио је предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу писмо у којем је поручио да рачуна на њега да у БиХ обезбиједи интерну координацију која је потребна да се закључе потписивање Уговора о Транспортној заједници и усвоји Закон о акцизама.
Звиздић - Хан - Фото: СРНА
Звиздић - ХанФото: СРНА

Упозоривши да ова питања морају да буду ријешена до краја септембра уколико БиХ не жели да изгуби планирана средства за пројекте, Хан је у писму подсјетио на разочаравајућу чињеницу да БиХ на недавно одржаном самиту западног Балкана у Трсту није била у стању да покаже своју опредијељеност и спремност за европски пут.

"Изражавам дубоко жаљење због чињенице да се Ваша земља није могла придружити осталим државама западног Балкана у потписивању Уговора о оснивању Транспортне заједнице што је важан корак за унапређење инфраструктуре и бољи квалитет траснпортних услуга у цијелом региону", истакао је Хан у писму Звиздићу, које је у посједу Срне.

Хан је Звиздићу поручио да је чињеница да је његов потпис недостајао на важном међународном споразуму, на којем се радило осам година, обесхрабрујући сигнал за опредијељеност БиХ за своју европску перспективу.

"БиХ је већ парафирала Уговор о оснивању Траснпортне заједнице у фебруару, што је Вашој земљи дало довољно времена да се ријеше отворена питања везана за његово потписивање. Декларација са Самита позива БиХ да потише Уговор о Траснпортној заједници што је прије могуће, а ја желим да додам да лидери региона и ЕУ очекују да Ви то потпишете у најскорије вријеме", нагласио је Хан.

Он је подсјетио да је Европска комисија у Трсту најавила значајан пакет повезивања путем седам пројеката са циљем унапређења транспортних и енергетских веза у оквиру западног Балкана и између региона и ЕУ.

"У том пакету се налазе четири пројекта која је доставила БиХ за грант у укупном износу од 46 милона евра који обухвата изградњу три дионице коридора 'Пет це' /дионице Понирак – Враца и тунел Зеница – Доња Грачаница у Федерацији БиХ и дионица Јоховац – Руданка у Републици Српској/, као и пројекат 'Лука Брчко'", напоменуо је Хан.

Поред унапређења домаћих и међународних транспортних веза БиХ, истиче Хан, ови пројекти пружају ријетку прилику за отварање радних мјеста, привлачење нових инвеститора, повећање економског раста и коначно побољшања свакодневног живота људи.

"Претходно сам Вас већ информисао колико је важно осигурати да све инвестиције у инфраструктурне пројекте буду у зрелој фази и спремне за финансирање. У том смислу, неопходно је да земља има потребан фискални простор осигуран да заједно са грантовима ЕУ може повући зајмове међународних финансијских институција. Као што су вас моје службе већ упозориле, Европска банка за обнову и развој која је један од главних партнера у пројекту Коридор 'Пет це', условила је своју подршку за ове пројекте усвајањем Закона о акцизама", истакао је Хан у писму Звиздићу.

Хан је подсјетио и на заједничко писмо њега и Федерике Могерини од 26. јуна, у којем је наведено да озбиљан слијед спроведених реформи привлачи инвестиције и охрабрује донаторе да БиХ омогуће финансијску помоћ.

"Имајући све ово на уму, желим да будем сасвим јасан да саопштим да ће подршка Европске комисије за ова четири пројекта бити остварена само кад отворена питања везана за тражени фискални сектор буду ријешена, укључујући усвајање Закона о акцизама и кад БиХ потпише Уговор о оснивању Транспортне заједнице. Такође, очекујемо рјешења за питања која је Брчко дистрикт уложио везано за пројекат 'Лука Брчко'", навео је Хан.

Он је поручио да је "вријеме суштина". "Ако ова питања не буду ријешена до краја септембра, морате бити свјесни да ћу морати да извршим реалокацију тих средстава за пројекте у сусједним земљама", упозорио је Хан.

Он је изразио наду да то неће бити потребно и да ће БиХ успјети да осигура да сви потребни услови буду испуњени за ове инфраструктурне пројекте.

"Моје службе вам стоје на располагању у вези рада на томе да се осигура фискални простор за подршку другим будућим пројектима поред ова четири пројекта који су у питању. Европска комисија је показала снажно залагање за европску перспективу БиХ. У вријеме кад се Комисија позива да оцијени апликацију БиХ за чланство, очекујем да представници власти у БиХ покажу истинско залагања", закључио је Хан.

Извор: СРНА