latinica  ћирилица
25/07/2017 |  11:13 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Бањалука: Проширење саобраћајнице уз западни транзит, саниран пролаз код Кампуса (ФОТО)

У бањалучком насељу Петрићевац данас су почели радови на проширењу сабирне саобраћајнице уз западни транзит, на дијелу од Његошеве улице до Улице Давида Штрпца, ради стварања услова за безбједан двосмјерни саобраћај и рјешења дугогодишњих проблема становништва у том дијелу Бањалуке.
Бањалука: Инфраструктура - Фото: СРНА
Бањалука: ИнфраструктураФото: СРНА

До сада су сви који долазе из улица изнад западног транзита морали да се посредством сабирне саобраћајнице, која је једносмјерна, укључе на транзит, а затим да иду до раскрснице са Улицом Ранка Шипке или кружног тока код Гимназије.

Вршилац дужности начелника Одјељење за саобраћај и путеве Славиша Сандић каже да је одлучено да дио сабирне саобраћајнице буде проширен на дијелу од Његошеве улице до Улице Давида Штрпца чиме би се добила ширина од пет метара и створили услови за безбједан двосмјерни саобраћај.

На дијелу код Улице Давида Штрпца сабирна саобраћајница би била проширена на неасфалтирану површину поред пута, а на дијелу код Његошеве улице тротоар би био помјерен на зелену површину.

- Дио испод пасареле није могуће грађевински проширити и ту би возила била неизмјенично пропуштана на дужини од тридесетак метара. То је омогућено на безбједан начин јер ће бити остварена прегледност између возача из супротних смјерова, уз давање предности возачима из смјера Његошеве улице. На том дијелу, осим вертикалне сигнализације, биће постављени и успоривачи брзине - навео је Сандић.

Фото: СРНА

Извођач радова, који би требало да буду завршени у наредне двије седмице, је предузеће "МГ Минд".

Сандић је најавио да ће у овом дијелу града бити још грађевинских радова на саобраћајној инфрастукури.

Израђена је урбанистичко–пројектна документација и у току је прибављање локацијских услова за изградњу додатне саобраћајне траке за скретање десно из Улице Ранка Шипке, односно из смјера града на западни транзит.

Са представницима предузећа "Путеви Републике Српске" одржано је неколико састанака у вези са продужењем саобраћајне траке за скретање лијево са западног транзита, односно магистралног пута из правца Градишке ка граду, чиме ће бити знатно побољшан проток на укрштању западног транзита и Улице Ранка Шипке.

Саниран подземни пролаз код Кампуса

У Бањалуци је завршена санација подземног пролаза код Кампуса Универзитета за шта је из градског буџета издвојено око 19.500 КМ.

Фото: СРНА

- Саниране су бетонске пукотине на стропу и зидовима, уграђени вертикални олуци код улаза Аквана и Кампуса, уграђени сливници, малтером су обрађене оштећене бетонске површине, те урађено кречење, чишћење и уређење простора пролаза - кажу у градском Одјељењу за саобраћај и путеве.

 Фото: СРНА

Након радова, чији је извођач било бањалучко предузеће "Хидрокоп", објекат је предат на коришћење и употребу Универзитетском граду - Ректорату у Бањалуци.

Извор: СРНА