latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:00 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Није прихваћен закључак за Шпирићеву суспензију

Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ није данас прихватила закључак Представничког дома парламента БиХ да привремено суспендује њеног предсједавајућег Николу Шпирића, посланика СНСД-а, до хитног изјашњења Комисије о медијским наводима да је фалсификовао комисијске закључке.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је рекао новинарима, након што је сједница прекинута, да Комисија није прихватила ни други закључак Представничког дома којим се од Заједничке комисије тражи да Дому достави информацију о томе да ли је Шпирић упутио ОБА закључке које Комисија није усвојила.

Он је истакао да је против закључака Представничког дома гласало седам од 12 чланова Комисије, а да је за њих било пет.

- Нисам хтио да предсједавам Комисијом док се претходно не изјасни о закључцима Представничког дома - навео је Шпирић.

Он тврди да је Комисија дошла до два закључка од којих је један да ОБА Комисији достави допис који су доставили Савјету за спровођење мира и ОХР-у о састанку у Мостару.

- Како је могуће да оде информација међународним адресама, а да их нема Комисија? Ако је то иста информација коју је Бакир Изетбеговић послао Тужилаштву БиХ и осталим против сам тога да служба буде мегафон било које политичке партије. И то је највећа опасност у овој земљи - упозорио је Шпирић.

Он је нагласио да је против тога да служба уведе у модус свога рада вербални деликт, као што је случај у Турској.

Шпирић је упитао да ли ће бити снаге да се сви ухвате у коштац са реалним проблемима, не само у ОБА, него и у БиХ.

- Против сам тога да они који су дио обавјештајне заједнице буду мете обавјештајне заједнице. И то је највећа опасност. Против сам тога да у мултинационалној земљи остане овакав принцип рада, јер то ствара комоцију многима да дају и паушалне и погрешне оцјене о раду службе - рекао је Шпирић.

Члан Комисије из СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да на данашњем састанку Комисије није било помака у проналажењу рјешења за проблеме који оптерећују рад те службе.

- Данашњи састанк није ријешио тешки кадровски сукоб у врху ОБА. Имамо ситуацију да главни инспектор нема компетенције, према нечијем мишљењу, да контролише изнутра транспарентност и законитост рада и то може узроковати озбиљне проблеме - сматра Радончић.

Он тврди да у врху ОБА постоји, не само кадровски, него и легалистички сукоб који добија драматичне размјере.

Према његовом мишљењу, Бошњци су најзаинтересованији за то да обавјештајна служба ради строго према закону, јер када није радила, када је постојао АИД, било је много лешева - Угљен, Леутар, Херенда итд.

- Лично, као СББ сматрам да се у најбољем смислу, да сачувамо обавјештајну службу, морају и даље улагати знатни напори да она постане снажна и да одговори првенствено антитерористичким и другим својим безбједносним задацима и да то овај менаџмент, са директором који јесте највећи кривац, неће моћи да изнесе, уколико се политика, политичари, парламент и власт не укључе на одговоран начин - упозорио је Радончић.

Одговарајући на новинарско питање да ли су чланови комисије разговарали са директором ОБА Османом Мехмедагићем, Радончић је рекао да уопште не разговара са директором ОБА.

- Са њим Бакир /Изетбеговић/ разговора, ми други немамо ту привилегију - нагласио је Радончић.

Члан Комисије из СДС-а Дарко Бабаљ рекао је да је на сједници усвојен и закључак да ОБА ради у складу са законом.

Он тврди да ће Комисија у наставку сједнице расправљати о томе да ли је Шпирић упутио ОБА закључке које Комисија није усвојила.

Дамир Бећировић из Демократског фронта и Садик Ахметовић из Независног блока рекли су да би на сутрашњој сједници Представничког дома требало упутити захтјев за смјену Шпирића из Заједничке комисије.

Бећировић је рекао да је данашња сједница прекинута, а да ће накнадно бити одређен термин њеног наставка.

Данашња сједница најављена је као састанак чланова Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ са Извршним обавјештајним комитетом и руководством ОБА.

Извор: СРНА