latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:34 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Трнинић о Транспортној заједници: СМ БиХ да прихвати ротацију министара

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас да споразум о Транспортној заједници земаља западног Балкана може бити потписан ако Савјет министара БиХ прихвати ротацију министара у Секретаријату те заједнице.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

- Тиме би ентитетски министри заступали интересе ентитета и у томе не видим ништа спорно, сем одређених сујета у Савјету министара БиХ којима смета да Република Српска штити своје интересе - нагласио је Трнинић.

Он је додао да је послије одређених притисака и покушаја да се проблем непотписивања тог споразума пребаци на Републику Српску и Владу Српске као кривца, Влада кориговала став и прихватила споразум онакав какав јесте, иако има одређених проблема и имаће их у примјени и за Српску и за ФБиХ.

Трнинић је подсјетио да је услов Владе Српске механизам координције који се односи на ротацију ентитетских и министра из Савјета министара БиХ у Секретаријату Транспортне заједнице, која би требало да има сједиште у Београду.

- Власници инфраструктуре су ентитети и логично је да ентитети имају утицај. То смо покушали презентовати Савјету министара БиХ, којем смо упутили допис. Не видим што би то била сметња било коме - нагласио је Трнинић.

Он је додао и да је ЕУ представила питање спровођења споразума о Транспортној заједници као унутрашње питање БиХ, али и да Савјет министара БиХ и даље тврдо заступа свој став да Српска не може утицати на своје власништво.

Трнинић је навео да је пропуштена добра прилика у протеклих непуних пола година да Савјет министара БиХ, у сарадњи са ентитетским владама, дође до најбољег рјешења.

- Још у фебруару Влада Српске је упутила примједбе на споразум о Транспортној заједници, а сличне примједбе је имала и ФБиХ, јер нас муче исте бриге, али је два дана пред одржавање самита у Трсту, одједанпут то постало питање које је "услов свих услова", што нас изненађује, јер смо били вољни да дођемо до рјешења - рекао је Трнинић.

Извор: СРНА