latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:01 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Још нема оптужница за злочине бивше ОВК

Специјализовано тужилаштво Косова, на чијем је челу амерички тужилац Дејвид Швендиман још није поднијело ни једну оптужницу Суду за ратне злочине ОВК који у пуном капацитету ради већ двадест дана.
Дејвид Швендиман - Фото: Novosti.rs
Дејвид ШвендиманФото: Novosti.rs

Према одредбама Правилника, чак и по подношењу оптужница неће бити дозвољено објављивање њених детаља, нити имена оптужених, све док судија за претходни поступак не потврди оптужницу. Према Правилнику о поступку и доказима, специјализовани тужилац подноси оптужницу са ознаком "повјерљиво" судији за претходни поступак кога одређује предсједник Специјализованих већа.

Задатак судије за претходни поступак је да проучи оптужницу и све пропратне материјале. Он може да тражи од специјализованог тужиоца допуну доказа, преиспитивање оптужнице, смањење броја оптужби или сужавање њиховог опсега, а након тога може да је одбаци у цијелости, или да је потврди.

Што се тиче притворске јединице за будуће оптужене пред тим судом, њено формирање је у току, а за њено администрирање и управљање такође ће бити одговоран секретар Специјализованих вијећа.

Иначе, тај суд ће бити надлежан за процесуирање међународних кривичних дјела у вези са Извјештајем некадашњег специјалног известиоца Савјета Европе, Дика Мартија из 2011. године, затим за кривична дјела ратних злочина и злочина против човјечности која су почињена између 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. године и која су започета или у потпуности почињена на територији Космета.

Извор: РТС