latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Британски парламент расписао конкурс: "Шта ћемо са Балканом?"

Одбор за међународне односе британског парламента покренуо је расправу о будућим односима Велике Британије и Балкана с посебним освртом на приступ Лондона том региону послије Брегзита.
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација) -
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација)

Заинтересоване за учешће у расправи "После Брегзита: Велика Британија и Балкан" Одбор је позвао да до 15. септембра доставе писане приједлоге. Политика Велике Британије према Балкану који је, како се наводи у позиву, послије сукоба из деведесетих, остао регион нестабилности на границама ЕУ.

Међу кључним питањима су: који је британски интерес, директан или индиректан на Балкану, какве су посљедице по НАТО јер неке земље региона граде блиске војне и економске везе са Русијом и како Велика Британија може да подржи стабилност у региону.

Учесници у расправи такође треба да понуде одговор на питање шта Велика Британија може да уради да помогне борбу против корупције и организованог криминала у региону, као и који су кључни економски изазови на Бакану.

Препоручено је да писани приједлози не буду дужи од три странице. Рок за одговоре је 15. септембар, а јавна слушања ће бити одржана до октобра. Одбор ће извјештај са препорукама доставити горњем дому парламента у децембру.

Извор: Блиц